Српска координација: Мартовским погромом самопроглашене албанске власти на КиМ шаљу поруку да изграђују друштво без минимума цивилизацијских стандарда

У три дана масовног и организованог насиља више десетина хиљада Албанаца над Србима, 17. 18. и 19. марта 2004. године, према званичним подацима ОСЦЕ-a, убијено  је 19 лица од којих 8 Срба а више од 900 лица је повређено. Срушено је и запаљено 35 цркава и манастира, око 800 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља а  протерано је више од 4.000 Срба.

Мартовски погром догодио се не у време ратног хаоса, већ у миру, у присуству више десетина хиљада припадника међународних војних и полицијских снага, КФОР-а и УНМИК-а, као и локалне косовске полиције, од којих нико није  преузео одговорност за нечињење и бројне пропусте, наводи се у саопштењу Координација  српских удружења породица несталих, убијених и погинулих  лица са простора бивше Југославије.

Српска координација подсећа да ни након петнаест година, није спроведена озбиљна истрага, нису пронађени организатори масовних и координисаних напада, иако је реч о добро организованим акцијама. Симболичан број лица је, уз опструкцију локалне албанске полиције и правосуђа, процесуиран и кажњен лакшим и условним казнама. Тако на пример, за паљење древне Богородице Љевишке, споменика из 14. века који се налази на УНЕСКО листи светске културне баштине, “кажњена“ су четири косовскомето-метохијска Албанца условном казном од по четири месеца !?!

Србима протераним у Мартовском погрому још увек није омогућен повратак, нити накнада за уништену имовину.

Тиме, као и конитуитетом насиља над Србима, самопроглашене албанске власти на Косову и Метохији, шаљу поруку да у 21. веку изграђују друштво које није усвојило минимум цивилизацијских стандарда, друштво у коме је пожељно подстицати, а не некажњавати злочине над Србима и уништавање српске културне баштине на Косову и Метохији.

Мартовски погром био је још једна у низу трагедија за српски народ на Косову и Метохији, али је још већа срамота за УНМИК,  КФОР и самопроглашене албанске власти на Косову и Метохији.

Српска координација позива власти Републике Србије, да пред Уједињеним нацијама актуелизују питање кривичне и имовинске одговорности за последице настале масовним и организованим насиљем Албанаца над Србима у Мартовском погрому 2004. године, као и питање међународних гаранција да се такво или слично насиље неће поновити.