Грачаница: Петнаест година незаборава

Обележавање петнаест година од мартовског погрома 2004. године у Грачаници, започело је литургијом коју је служио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије. Владика Теодосије је поручио да Косово и Метохију можемо изгубити само ако га се сами одрекнемо.

Неколико стотина мештана Грачанице, после литургије, прошетало је од манастира Грачаница до Дома културе, где су положили беле руже на уметничку инсталацију “MISSING”, споменик несталим и убијеним Србима током и после оружаних сукоба на Косову.

На свечаној академији у Дому културе, Владика Теодосије је још једном позвао Србе да остану на овим просторима.

„Само од нас зависи да ли ћемо пристати да се одрекнемо свог наслеђа и имена и тако заувек себе избришемо из реда достојанствених европских народа који су умели да чувају своје, тако што су умели да поштују и друге“, рекао је Епископ рашко –призренски, нагласивши да “поједине особе, уместо да храбре народ и у њему јачају наду за опстанком, плаше сопствени народ и тиме га наводе на размишљање да оде одавде, са ових наших светих простора”.

„Нажалост, данас се суочавамо са једним опасним дефетизмом и општом дезоријентисаношћу које шире они који не познају силу Божију и не знају да крсни пут увек блажи нада у васкрсење“, нагласио је Владика Теодосије.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић је истакао да ће се Срби 17. марта увек сећати, али да ће их то сећање подсећати да од правде не треба одустајати.

„Овај дан не сме бити дан очаја и сазнања да ништа не можемо урадити. Напротив, ако смо тако страшно насиље успели да преживимо, морамо радити и градити, морамо се поправљати и поштовати међу собом и на крају морамо рећи, ми остајемо овде“, поручио је градоначелник Грачанице.

Официр за везу Владе Србије у Приштини, Дејан Павићевић је позвао међународну заједницу да спречи да се 17. март понавља и данас.

„Зашто нико није за ових 15. година подигао глас и зашто је 17. март сваки други дан? Зашто међународна заједница и УН под чији смо протекторат ставили КиМ нису предузеле нешто?“, запитао се Павићевић, позвавши Србе да опросте, али да не забораве.

У Дому културе су, поводом обележавања 15 година од мартовског погрома Срба, изложене и слике које су настале на ликовној колонији у манастиру Светих Архангела код Призрена прошле године, под називом “Јесен у Призрену”.

На свечаној академији је приказан и документарни филм „ Страдање“, аутора Ранка Ђиновића, а у програму су учествовали певачка група ансамбла „Венац“ и хор Музичке школе “Стеван Мокрањац“ из Грачанице.

Анђелка Ћуп