Умро Радојица Кузмановић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Радојица Кузмановић

Са фолклорне и уметничке сцене, отишао је Радојица Кузмановић, велики уметник и велики човек, како кажу сви који су га познавали. Кузмановић је преминуо у Београду, како се претпоставља, од последица срчаног удара, по повратку из Грачанице где је радио са Ансамблом “Венац”.

Радијица Кузмановић, пореклом из околине Мрчајеваца, рођен у Кикинди, са супругом и сином, познатим глумцем Андријом Кузмановићем, живео је у Београду. Љубав према фолклору, водила га је свуда, широм света и бивше Југославије, па га је тако довела и на Косово и Метохију. Своје огромно искуство и знање, све до своје изненадне смрти, несебично је делио члановима Националног ансамбла народних песама и игара Косова и Метохије “Венац”, као кореограф и члан Уметничког колегијума.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Радојица Кузмановић са Ансамблом “Венац”

“Много је учинио за “Венац”. Много нам је поогао да се уздигнемо на ниво на којем смо данас”, кратко нам је кроз сузе рекла директорка Снежана Јовановић.

Кузмановић је своју каријеру као играч, започео са 14 година, а играо је и водио неколико ансамбала. Једини је фолклораш који је био играч, директор и до своје смрти председник Управног одбора Националног ансамбла “Коло” из Београда.

Анђелка Ћуп