Нови крст поново засијао са споменика српским жртвама у Великох Хочи

Нови мермерни крст, идентичан онoм који су вандали недавно поломили и уклонили са споменика убијеним и киднапованим Србима из ораховачке општине, јуче је поново постављен и освештан у Великој Хочи.

Италијанска хуманитарна организација „Амичи ди Дечани“ (пријатељи Дечана), у сарадњи са манастиром Високи Дечани, финансијски je помогла да се направи нови мермерни крст, идентичан претходном, који је јуче, постављен на средишњем делу споменика српским жртвама, изнад иконе у мозаику Усековања главе Светог Јована Крститеља, а подно истоимене црквице, где је споменик и саграђен и освештан 2009. године.

Нови крст на споменику у Великој Хочи, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Освећењу крста, у присуству мештана Велике Хоче, чланова породице убијених и отетих Срба, присуствовали су  чланова локалне самоуправе и Привременог органа Општине Ораховац, као и председник Удружења киднапованих и отетих Срба. Чин освећења обавили су парох великохочански, протојереј ставрофор Миленко Драгићевић и парох ораховачки, јереј Веља Стојковић.

У ноћи између шестог и седмог марта, ове године, непознати почионици су оборили и поломили крст са споменика, на коме су у каменим плочама уписана имена пострадалих, киднапованих или убијених Срба из Велике Хоче, Ораховца, Ретимља, Зочишта и околине.

Фото: О. Радић

-Дан када је срушен крст био је најтежи дан, не само зам мене и чланове породица киданпованих и убујених Срба из овог краја, већ и за саме мештане Велике Хоче и Ораховца. Кад данас неко руши крст, то није уперено само против Срба и наших жртава, већ и против наше вере, рекао је председник Удружења киднапованих и несталих Срба из Ораховца Негован Маврић.

Маврић је подсетио да су вандали до сада три пута скидали и цепали српску заставу која је посављена на јарболу крај споменика.

-Застава им је сметала јер је симбол наше државе, али зашто им је сметао крст, који је симбол наше вере, то је порука нама да им сметамо јер смо хришћани, рекао је Маврић.

Чину постављања новог крста на споменику убијеним и киднапованим Србима из општине Ораховац присуствовали су и ученици ОШ „Светозар Марковић“ из Велике Хоче, који су крај споменика послали поруку свима који су против опстанка Срба у овом крају, да младост и правда побеђују и да непријатељ не дира оно што му не припада.

 

И.М. – О. Р.