Проф. др Раде Грбић: Остајемо у систему Републике Србије

Поводом најава усвајања новог Закона о високом образовању, по којем би Универзитет у северној Косовској Митровици био у косовском систему образовања, огласио се ректор Универзитета, проф. др Раде Грбић. Саопштење преносимо у целости:

„Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици представља једну од најзначајнијијих институција Републике Србије на Косову и Метохији. У својој, више од пола века дугој традицији, наш универзитет је сачувао своју основну улогу обављања наставне и образовне делатности у оквиру јединственог образовног система Републике Србије. Били смо и остали ослонац нашег народа и наше државе на овим просторима.

Са својих 10 факултета, 107 акредитованих студијских програма, 8.000 активних студената и 1.180 запослених, равноправни смо члан Конференције универзитета Републике Србије и Европске универзитетске асоцијације.

Најновија најава приштинских власти о промени статуса Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици представља још један у низу покушаја асимилације Срба на Косову и Метохији и гушења њихових основних људских права.

Захваљујућу снажној подршци председника Републике Србије Александра Вучића, Владе Републике Србије, а пре свега министра просвете Младена Шарчевића и директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, наш универзитет ћe остати стуб опстанка Срба на Косову и Метохији и институција у којој ћe се још много година на српском језику и у образовном систему Републике Србије школовати нове генерације студената.“

А.Ћ.