Ораховац: Јавни час о страдању Срба током НАТО агресије на нашу земљу

Ученици Гимназије у Ораховцу, поводом обележавања двадесетогодишњице од НАТО бомбардовања наше земље, одржали су разредни час који је био посвећен сећању на 24. март, дан који симболизује почетак страдања српског, али и других народа у навијој историји Србије.

Како се наводи на фејсбук страници ораховачке Гимназије, наставници су изабрали да ђацима испричају део страдалне новије историје, тако што су их повели до споменика убијеним и киднапованим Србима из ораховачке општине у периоду од 1998-2000.године у Великој Хочи.

Крај споменика у Великој Хочи, на коме су вандали недавно поломилки крст, који је у међувремену поново постављен, ученицима су изнети историјски подаци о бомбардовању СРЈ, али и о нападу на град Ораховац 1998. Који су извршили припадници ОВК.

Ученици и наставници ораховачке Гимназије обишли су  игробове убијених и киднапованих Срба у Великој Хочи.

Упознавање са новијом српском историјом, насталом агресијом НАТО снага на нашу земљу, наставници су започели од гробног места Дејана Вечевића, кога су убиле НАТО бомбе, а завршили код гроба Александра Мицића, који је био прва жртва ОВК терориста у општини Ораховац, а који је пострадао маја 1998. године. Гимназијалци са својим наставницима су посетили и гробове: Млађана Маврића, Добривоја Шавелића, Мирослава Мицића, Небојше Павловића и Млађана Маниташевића пострадалих у овом периоду.

Велики историјски и разредни час одржан је како би се ученици упознали са злочинима који су изврешени  над српским народом. Из Гимназије у Ораховцу кажу да су за разредни и историјски час симболично одабрали дан када се СПЦ сећа Светих 40 Мученика Севастијских-Младенаца који су страдали за Хришћанство.

И.М.