Грачаница: „На данашњи дан пре 20 година пред нама су се отворила врата пакла“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

Поменом и парастосом у Грачаници, данас је одана пошта свима који су животе положили за одбрану свог народа и отаџбине током агресије НАТО алијансе на нашу Земљу. На данашњи дан, пре 20 година, пред нама су се отворила врата пакла, али и поред свега желимо да се овакав злочин никада и никоме више не понови, неке су од порука које су послате са скупа у центру Грачанице.

Парастосом који су служили тројица грачаничких пароха, уз саслужење сестринства манастира Грачаница, стотинак мештана Грачанице и околине су крај споменика ослободиоцима у рату од 1912 – 1918. године одали пошту жртвама НАТО агресије на нашу земљу, 24. марта 1999. године.

– Шта то има толико у нама што је привукло гнев већине света на нас и на нашу земљу. Криви смо када нас прогоне, криви смо и када трпимо прогон, криви смо и када очекујемо милост од немилосних, од оних који милост не могу дати. Криви смо што смо православни, криви смо што остајемо и опстајемо, а требало би све супротно да буде. Криви смо што пишемо ћирилицом криви смо што јесмо. То је оно што љути многе – рекао је парох грачанички Дарко Маринковић, беседећи након парастоса.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

Отац Дарко је подсетио да су последице НАТО бомбардовања проузроковале трагичне и преране смрти у нашем народу.

– Свети ђакон Авакум је рекао ученицима „Што нас пре разапнете, пре ћемо васркнути“ и то би могла да буде порука свима оним који мисле да је насиље над једном правном државом оправдано, који мисле да је убијање невиних људи добро. Онај који у себи носи зло, не може ништа друго ширити осим зла и добро не може дати зато што га нема ни у свом бићу, ни у свом срцу и мислима, а као што видесмо пре 20 година, и у делима – рекао је парох грачанички Дарко Маринковић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је подсетио да је на данашњи дан пре две деценије, српски народ доживео трагедију која траје и данас.

– Мирис барута и даље се осећа у многим црквама и манастрима, у многим домовима, у душама свих нас, али га осећа и наше потомство- рекао је Поповић и запитао се:

– Данас када смо званично у миру после бомбардовања и даље се питамо: Да ли са комшијама Албанцима, две дециније после, можемо имати мултиетнички живот? Градови и даље чекају на повратак расељених, а тамо где су Срби покушали да се врате, дочекују нас камењем, погрдним речима и барикадама. Поставља се питање шта смо добили бомбардовањем?“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

Бомбардовање суверене земље од стране 19 земаља, чланица НАТО алијансе, трајало је 78 дана, а стардање српског народа због овог, како је речено „ демократског“ чина траје и данас. Прва бомба пала је на аеродором Слатина крај Приптине, а одмах за њом, следећа је погодила војни магацин Зеленика изнад Грачанице.

„Ми наоружани љубављу и надом, а они оружјем мржње, убијали су нас на читавом простору наше земље. Њих милијарда у 19 колона напали су на нас седам милиона. И отад се ништа није променило. Савест код моћника и даље не постоји. Они су силни и острашћено поносни на своје „демократске“ игре у којима натамањују своју похлепу и богате се на туђој несрећи“, нагласила је Мајда Поповић.

Након што су делегације Скупштине Града Приштина, Општне Грачаница и косовског Управног округа положиле цвеће жртвама НАТО агрсије на нашу земљу, отпочео је књижевни час на коме су песници Живојин Ракочевић и Ратко Поповић казивали стихове песама „Гори Рим“ и „Страори“.

Песник Живојин Ракочевић је нагласио да су се на данашњи дан пре 20 година пред нама отворила врата пакла, те да је тада почео календар нашег новог страдања.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Помен и парастос жртвама НАТО агресије

– Кроз та врата ми смо врло брзо угледали Старо Грацко, породицу Столић из Обилића, Гораждевац, видели смо и данас гледамо у капелицу која је посвећена Димитрију Поповићу. Из тих врата и њега је погодила иста ватра која је запљуснула све нас пре тачно 20 година”, подсетио је Ракочевић.

Мештанка Грачанице Бранкица Костић, НАТО бомбардовање наше земље упоређује са трагедијом библијских размера.

– На овај дан увек ме прати осећај велике неправде и туге јер је један народ, који никоме ништа није лоше урадио, оптужен за кршење те њихове, назови, демократије. И сада после 20 година, на помен те њихове демократије, ја само осећам мирис новца, јер су све урадили како би читав свет слагали, а све то због њихове личне користи и профита. Ми смо неми сведоци трпљења, те њихове назови правде коју су делили уз помоћ бомби са радиоктивним уранијумом. И шта год да се деси, ми ћемо и даље остати ту да сведочимо о њиховом нечовештву и о нашој снази која нас је очувала јер смо између две могућности, отићи или остати, изабрали ону другу, јер смо само тако и само овде своји на своме“, рекла је Костићева.

Парастосу који је одржан у организацији Кулутрно просветне заједнице присуствовало је стотинак мештана из Грачанице и околине.

Иван Миљковић