Весна Микић: Нека ми Харадинај докаже да се Србија није борила против албанског тероризма

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Седница Владе Косова

Весна Микић, заменица министра правде у Влади Косова, чланица Српске листе, смењена је данас одлуком премијера Рамуша Харадинаја због, како је навео Харадинај на фејсбук профилу, „омаловажавања заједничких евроатлантских вредности“. Микићева одговара: „Нека ми Харадинај докаже да се Србија није борила против албанског тероризма“.

Весна Микић је на свом приватном фејсбук налогу, поводом 20 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, написала „да је над једном сувереном земљом која се деценију уназад борила против албанског тероризма у оквиру својих граница, извршен намерно планирани геноцид од стране НАТО алијансе“. Због таквог статуса, премијер Владе Косова је данас сменио Микићеву са места заменице министра правде.

„У Влади и институцијама Републике Косово нема места за појединце, без обзира на њихову етничку припадност, који вређају заједничке евроатлантске вредности, нарочито када је држава Косово створена управо на основу ових вредности. Изјава заменика министра у Министарству правде Весне Микић, да је НАТО бомбардовање било геноцид над српском државом и народом, неприхватљива је и поклапа се са говором мржње, санкционисана Уставом и законом”, написао је Харадинај, објавивши фотографију своје одлуке.

„Рамуш Харадинај има права да смени министре и заменике министара , па тако и мене, али начин на који је то урадио само показује да смо ми далеко од демократских норми на Косову. Ако су Харадинају у Влади добри само они који ће у Скупштини ћутати, без жеље и права да искажу мишљења и ставове, онда је боље и да нас не буде тамо”, изјавила је Микићева и додала: “Ја сам на том месту била због свог народа, а ако сам направла неки прекршај тиме што сам казала да се Србија борила против албанског тероризма, нека ми докаже да није тако. Знамо сви да је узрок свих дешавања на Косову био управо тај албански екстремизам и њихове акције усмерене против Срба, али и наше војске и полције, јер је деценијама уназад наш народ на КиМ био на мери њихових напада, силовања, рушења гробаља и свега осталог чему смо били изложени.”

Истичући да има право на свој став, Весна Микић наглашава да је на њен фејсбук профил незаконито „ушла“ посланица Демократске партије Косова, Ганимете Муслиу, за шта је по њеним речима, предвиђена затворска казна од две године.

„Ганимете Муслиу је народна посланица која је и у пређашњем мандату, када сам и ја била посланик пљувала по српском народу, упала је на мој профил и известила Харадинаја о томе шта сам написала. Скинула је фотографију, цео текст и директно му се обратила са захтевом за моју смену јер нас, како је навела, албански народ плаћа из свог буџета”, додаје Весна Микић.

Микићева даље наводи да је у личној преписци са посланицом Муслиу објаснила да запослене у косовским институцијама не плаћа албански народ, већ да су “Срби јужно од Ибра насилном интеграцијом постали порески обвезници и да измирују све обавезе.“

Поводом смене Весне Микић, огласила се и Српска листа, тврдњом да је Микићева изнела истину о НАТО агресији, а да се њеном сменом настављају, како пише у саопштењу “политичка именовања приватних и подобних Срба Харадинаја, Тачија и Весељија у институцијама у Приштини.“

„Још једном је послата јасна порука да политички представници Албанаца желе да у својим институцијама имају привид мултиетничности и послушнике који ће бити декор и неми посматрачи страдања српског народа, иако немају никаквог угледа нити подршке у српском народу. Овквим поступцима Приштина јасно показује неспремност да поштује демократски изражену вољу грађана показану на изборима, чиме апсолутно демаскира настојања да ућутка све непослушне Србе”, зкључује се у саопштењу Српске листе поводом смене Весне Микић са места заменице министра правде.

Анђелка Ћуп