Удружење Краљевина Србија уручило помоћ Савићима у Коретишту и деци у Грачаници

Четрдесетак чланова Удружења Краљевина Србија, 16. и 17. марта 2019.године, посетило је Косово и Метохију и допремило помоћ српском народу који живи јужно од Ибра.

Удружење је у селу Коретиште код Гњилана  посетило 24-oчлану породицу Савић која са једанаесторо деце живи у  кући без основних услова за живот. За ову породицу је обезбеђена веш машина а пријатељ Удружења г. Мишко Милошевић је донирао компјутер за децу, док су остали чланови помогли донацијом одеће и обуће и новца. Уз помоћ Фондације Принцезе Катарине и дивних људи из Лајфлајн Чикаго организације, обезбеђени су и фрижидер са хладњаком, играчке, школски прибор и пакети са храном.

Хуманитарна помоћ за породицу Савић из Коретишта, фото: О. Радић

Лајфлајн Чикаго је обезбедио додатних 2. 000 долара у пакетима са храном, који су подељени угроженим породицама и деци у Грачаници, уз помоћ организације „Мајка девет Југовића“.

Чланови Удружења Краљевина Србија посетили су и  српске  светиње и монашке заједнице које су стуб очувања српске културне баштине на Космету, као и узданица преосталог српског живља – Високе Дечане, Пећку Патријаршију, Зочиште, Свете Архангеле код Призрена, Грачаницу. Обишли су и древни Призрен, Богородицу Љевишку, храм Светог Ђорђа и Призренску Богословију.

Хуманитарци у Пећкој Патријаршији, фото: О. Радић

На 15. годишњицу Мартовског погрома, присуствовали су светој литургији у обновљеним Светим Архангелима који су страдали у том страшном дану насиља и злочина над српским народом, културом и вером. Архимандриту Михаилу, игуману Светих Архангела, великом прегаоцу, обновитељу и заштитнику ове светиње, задужбине и гробне цркве Цара Душана, пријатељу Удружења, поклонили су урамљену свечану заставу Удружења.

Према речима Мариа Мајсторовића, председника Удружења, при свакој посети Косову и Метохији, осећања су помешана:

–  Прво нам је лепо, јер се препознајемо и поносни смо на своју културу, традицију и баштину, а опет нам је тешко што се она налази у тешкој ситуацији. Нарочито је у тешкој ситуацији наш народ који је остао да живи на овом простору.

Марио је рекао да њихово Удружење има хуманитарну мисију по угледу на свог покровитеља престолонаследника Александра и труди се да сваке године донесе одређену помоћ, али је истакао да је од помоћи важније да са њиховим Удружењем сваки пут долазе нови млади људи.

Чланови удружења са игуманом Михаилом, фото: О. Радић

  -Многи се данас труде да избришу или склоне Косово и Метохију из наших срца који је духовни центар и духовна баштина нашег народа и зато је битно да свако ко дође овде бар једном, никада не понови да ово није српско,  да то није српска култура, српска баштина, и да треба некоме да је поклонимо. Мислим да је јако битно да очувамо наш народ који је овде – рекао је Марио.

Он је поручио Србима који живе на Косову и Метохији да опстану упркос искушењима и притисцима:

-Желим да поручим да Срби опстану овде, а на нама је да им помогнемо и дамо снаге и да сви ми сачувамо Косово и Метохију у свом срцу и то пренесемо на своју децу.  Даће Бог, поново ћемо се обновити и вратити,  ако заслужимо.

 

Удружење Краљевина Србија је захвално Канцеларији за Косово и Метохију без чије подршке не би могли да реализују путовање и доставу помоћи.

 Оливера Радић