Преминуо је плави сањар, творац Екоколошке азбуке и Пркосне песме

После тешке и дуге болести у 82. години живота преминуо је дечји песник, прозни и драмски писац Добрица Ерић. Био је један од омиљених дечјих песника, а његова смрт ненадокнадив је губитанк за нашу књижевност.

Добрица ће остати да живи кроз своја дела, јер нема детета ни српчета а да не зна наизуст бар једну његову песму, које су одавно ушле у школске читанке и лектрире.

Истакнути песник из Грачанице Ратко Поповић каже да песник попут Добрице Ерића смрћу не одлази са простора на којима човек живи и траје.

– Песник себе утврђује о себи сведочи и он је још више присутан у читалачој публици у нашој свести и нашим срцима , каже Поповић.

Он је подсетио да је Добрица био веома посвећен просторима Косова и Метохије о чему сведочи значајан опус из његовог стваралаштва попут песама: Дечанска ризница, Симонида, Грачаница, Дечак са косом боје липове, Пркосна песма и др.

Фото ГрачаницаОнлајн: Ратко Поповић

-Добрица Ерић је био веома често и радо виђен гост, како на песничким сусретима Лазар Вучковић тако и на великој манифестацији „Видовданско песничко причеше“, где је добио Кондир косовке девојке – подсетио је Поповић.

Такође је додао да је је преминули песник већ неколико година био озбиљан кандидат за награду „Грачаничка повеља, која му нажалост није уручена због његових честих одлазака у иностранство и многим крајевима наше земље.

Добрица Ерић је рођен 1936. године у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца). Родитељи су му били шумадијски сељаци Милош и Радмила. Прву збирку песама објавио 1959. а до данас више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница итд.

Дела су му продата у тиражу од милион примерака, а доста их је преведено на светске језике. Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире. За многе су композитори написали музику.

Један је од наших најнаграђиванијих књижевника. Ерић је добитник награде за животно дело у области уметничког стваралаштва о селу и сељаштву. Поносно носи звање Витез чарапаније у Крушевцу. Добитник је Златног кључа Смедерева, те Матићеве повеље и награде Српске књиге.

Колики је био родољуб и колико је волео Косово и Метохију доказује и једна од његових последњих књига „Бројанице из Грачанице  – Повесница части и бешчашћа“. Ерић је сачинио спев у 1.333 строфа, о историји српског народа, од старих Словена до наших дана.

И. Миљковић