Штрпце: Пример суживота и међуетничке сарадње

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Џејмс Фого, командант здружених снага НАТО-а у Напуљу

Штрпце је пример суживота и међуетничке сарадње, закључено је на данашњем састанку министра за повратак и заједнице Владе Косова у оставци, Далибора Јевтића и градоначеника Штрпца Братислава Николића, са командантом здружених снага НАТО-а у Напуљу, Џејмсом Фогом и командантом КФОР-а, Лоренцом Д’Аддариом. Безбедносна ситуација на Косову је добра, како на југу, тако и на северу и КФОР је ту да сачува безбедност и сигурно окружење за све грађане, поручио је адмирал Фого.

Трансформација Косовских безбедносних снага у војску је била очекивана, а КФОР остаје на Косову у несмањеном броју, рекао је на конференцији за медије у Штрпцу, командант Здружених снага НАТО-а у Напуљу, адмирал Џејмс Фого.

“Косовске институције су ми објасниле да ће се овај процес одвијати током једне деценије, а одлука о смањењу броја војника КФОР-а се доноси на основу тога каква је безбедносна ситуација. На основу резолуције 1244, КФОР је одговоран за безбедно окружење земље. Једина ствар коју смо тражили од председника Тачија и премијера Харадинаја, а што је Тачи са Расмусеном, 2013 договорио, јесте да Косовске безбедносне снаге неће одлазити на север Косова и од обе особе смо добили гаранције да до тога неће доћи, тако да настављамо нашу мисију у складу са Резолуцијом 1244”, рекао је адмирал Фого.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић, Министар за повратак и заједнице

За опстанак мањинских заједница, а посебно за повратак расељених, који је тренутно неприметан, безбедност је одлучујућа, а дијалог је једини начин решавања свих проблема, истакао је министар за заједнице и повратак Владе Косова у оставци, Далибор Јевтић.

“Суштина свега је да је дијалог и разговор једини начин да решимо те проблеме, али је и те како важно да је КФОР увек ту присутан како би дао јасну поруку да неће толерисати било кога ко жели да на било који начин изазове било какву опасност, која може да се рашири. КФОР мора да спречи нешто што смо видели 2004. године”, истакао је Јевтић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Лоренцо Д’Адарио, Командант КФОРа

Командант КФОРа, Лоренцо Д’Адарио је на новинарско питање да ли КФОР обучава припаднике Косовских безбедносих снага одговорио да његови војници то чине, али да то није борбена обука.

Градоначелник Штрпца Братислав Николић је упознао госте са економским потенцијалимма Општине Штрпце, нагласивши да је општина на чијем је челу безбедна и пример заједничког живота свих заједница.

Анђелка Ћуп