Грачаница: Бицикл поново у тренду

Грачаница је данас добила свој први бицикл паркинг. Петнаест металних констуркција  у облику стилизованог срца постављно је, у улици Кнеза Лазара непосредно испред туристичког инфо- центра. Један од оранизатора ове акције Петар Ђорђевић, испред Омладинског клуба Меџик, каже да је капацитет постављеног паркиралишта до 30 бицикла и да ћа се у будћности у нашем месту ово превозно средство користити више.

Постављање паркинг места – фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

-Није случајно што смо се одлучили да паркиралишта буду црвене боје и у облику стилизованог срца, јер тиме желимо да укажемо колико је вожња бицикала здрава, пре свега за човека и његово срце, затим за околину. Ово је је прво и најстарје еколошко возило, а наша жеља је да ширимо љубав за здраву животну средину и подижемо свест, првенствено код младих – рекао је Петар Ђорђевић, који је заједно са осталим активистима Омладинског клуба „Меџик“ надгледао радове на постављању металних конструкција будућег паркиралишта.

Иако су од надлежних служба општине Грачаница добли дозволу за постављање паркиралишта само на једном месту, из омладиснког клуб се надају да ће моћи да издејствују дозволе за постављање оваквих паркинга и на још неким локацијама.

Нове конструкције чекају на постављање, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

– Са овим се наша акција не завршава, напротив, тек настављамо да промовшемо здрав начин живота и живот у скалду са природом, а вожња бицикла је за то прави пример, рекао је Петар Ђорђевић.

Омладински клуб „Меџик“ формриран је у оквиру Младе активне Грачанице, а финансијску подршку за изградњу паркиралишта за бицикл обезедила је Канцеларије Немачке за међународну сарадњу и организације Vord vision.

Иван Миљковић