Бошко Обрадовић: Насиље које спроводи ова власт није нормално

Бошко Обрадовић, који је данас преузео председавање Савезом за Србију на данашњој КЗН Савеза за Србију говорио је о све учесталијем насиљу власти и ширењу мржње према политичким неистомишљеницима.

Бошко Обрадовић, који је данас преузео председавање Савезом за Србију на данашњој КЗН Савеза за Србију говорио је о све учесталијем насиљу власти и ширењу мржње према политичким неистомишљеницима.

Он је навео неколико примера насиља почевши од недавног уништавања канцеларија Двери и Демократске странке, преко претњи смрћу лидерима Савеза за Србију и спотова којима се њима црта мета на челу, до случајева пребијања организатора протеста 1 од 5 милиона у Житорађи, Неготину и Зајечару.

„Мени су поручили да ће ме спречити да шетам 13. априла. Драгана Ђиласа прате и фотографишу где год да крене. Београдом је кружио камионет са озвучењем који је пуштао најгоре увреде према лидерима СЗС. Пуштају спотове у којима се етикетирају и Ђилас и Јеремић. А сетимо се Оливера Ивановића који је након таквих спотова убијен, а при том никада није откривено ко је те спотове на телевизији Пинк наручио.“ – рекао је Обрадовић.

Он је истакао да је насиље које трпе обични грађани и учесници протеста још горе, поменувши Страхињу Ћирића, организатора протеста у Неготину, који је нападнут испред зграде у којој живи, Милана Благојевића из Житорађе који је претучен у кабинету председника општине и Владимира Петковића бубњара на протесту 1 од 5 милиона, кога је младић на улици ударио више пута без разлога.

Након Обрадовића на КЗН се обратио Милан Благојевић из Житорађе, који је пребијен у канцеларији председника општине и Славиша Ристић, председник НП Отаџбина који је говорио о насиљу на територији КиМ.

Милан Благојевић је поновио да је пребијен у канцеларији председника општине Житорађа, Ивана Станојевића, када је заједно са колегама дошао да пита за једну грађанску петицију.

„Они који су ме тукли награђени су тако што су им деца запослена у општини. А желим да поновим да је Иван Станојевић већ раније осуђиван за тешке телесне повреде јер је једном дечку сломио вилицу, а ипак је постављен за председника општине. Желим да поручим да нас ипак нису уплашили.“ – рекао је Благојевић.

Славиша Ристић говорио је о насиљу и терору који је присутан на територији Косова и Метохије. Он је истакао да насиље на КиМ није нова појава и није везано за протесте.

„Од доласка Александра Вучића на власт то насиље је константно присутно. Од застрашивања људи, незаконитих отказа, пуцања и бацања бомби на имовину оних који се усуде да проговоре различито од Српске листе, да не говоримо о убиствима која су се десила у том периоду. Подсећам и да је Вучић породици Оливера Ивановића обећао да ће у року од 40 дана пронаћи убице. Ми данас као резултат свих тих обећања имамо прилику да слушамо међусобне оптужбе Београда и Приштине и немамо разрешено ни једно од тих убистава“

Он је истакао да се сада људи са КиМ терају на Вучићев митинг 19. априла у Београду.

„Питао бих Александра Вучића да ли ће тог дана прославити јубилеј шест година од потписивања Бриселског споразума? Да ли ће Србима које силом доводи у Београд рећи који су резултати тог споразума и да је убио шансу народу са КиМ да живи у својој држави?“ – рекао је Ристић

Обрадовић је на крају поновио да је актуелна власт извор дестабилизације и опасности јер одбија сваки дијалог и позива своје присталице да се обрачунавају са присталицама опозиције што није нормално и веома је опасно за друштво у целини. Он је навео да опозиција жели мир и дијалог, али да неће одустати од борбе за слободне медије и слободне изборе свим ненасилним методама.