Данас је Средопосна среда

Према православном календару СПЦ данас је Средопосна среда. Тако се назива среда која пада у Средопосној недељи Великог поста.

Као што и само име каже, она представља средину поста. У тај дан се у Србији ради око куће, стоке, у пољу, трговини и занатству. У јужној Србији је овај дан био празник пекара и свих занатлија који се баве производњом хране и пића. Жене се моле да све око куће и у кући буде родно и берићетно, па тако у селима источне Србије и у Републици Српској жене у овај дан седећи поред огњишта пребирају јаја за насад пилића.

Фото: О.Р.

Средпосна среда, или како се још назива Средопосница, у војвођанским селима је дан када се верни моле Пресветој Богородици да не буде поплава. Црногорци по селима на овај дан ништа не издају из куће. Девојке у ваљевском крају доносе цвеће у кућу, а домаћица их части колачићима. Дакле, различтити народни обичаји у разним крајевима наше земље везани су за овај дан. У Метохији у Орахвцу, Великох Хочи и Околини обичај налаже да се за средопосну или средокрсну среду воском и шараљком шарају јаја. Прво нашарано јаје или чуваркућа овде се назива „страшник“.  Тако нашарана јаја одлажу се у страну до великог петка, када ће бити „машћена“ или фарбана у различитим бојама.