Због трансплатације и трговине људским органима косовска полиција ухапсила пет особа у региону Приштине

Фото: Илустрација

Пет особа је 2. и 3. априла ухапшено у региону Приштине због незаконите трансплатације и трговине људским органима, неодговорног лечења и саучесништва у овим кривичним делима, саопштила је данас косовска полиција. За четири осумњичена лица, на основу налога тужиоца, одређен је притвор у трајању од 48 сати, док је једна особа ослобођена у редовном поступку, наводи се у саопштењу.

Дирекција за истрагу трговине људима МУП-а Косова, на основу дојављених информација 2. и 3. априла текуће године, спровела је опсежну полицијску операцију и претресом једне приватне клинике у региону Приштине ухапсила особа које су осумњичене за кривична дела незаконите трансплатације и трговоне људским органима и матичним ћелијама, неодговорно медицинско лечење и саучесништво у овим кривичним делима.

Истражне радње поводом ових случајева полиција је преузела пре неколико месеци, а како је саопштено, оне су вођене у координацији са Основним тужилаштвом, Одељењем за тешке злочине у Приштини. Полицијску операцију подржали су и здравствени инспектори Министарства здрвља, фармацеутски инспектори, службеници пореске управе и друге полицијске јединице. Полиција је као материјалне доказе пронађене на лицу места евидентирала медицинске записе, књиге доказа, 4 мобилна телефона и 500 евра у готовини.

Одлуком Здравственог инспектората, због откривања неправилности, клиничко одељење на коме су откривене ове неправилности затворено је за рад.

И.М.