Саветовалиште Дома здравља у Грачаници: Дијабетес све присутнији код нашег становништва

Радници Дома здравља у Грачаници организовали су данас пре подне, поводом годишњице формирања Саветовалишта за дијабетес, акцију мерења шећера у крви, крвног притиса и телесне тежине. Тиме су указалали на то колико је рано откривање, али и промена режима исхране битна за ову болест, која се јавља код све већег броја становика.

-Овом, као и низом акција, које смо спроводили у протеклој години, желимо да укажемо на дијабетес као проблем међу становништвом, зато што је број оболелих изузетно велики и зато што је степен обољеваља од ове болести и даље у порасту. Конкретно данас, на овом пункту, меримо крвни притисак, гликемију и телесну тежину. Такође делимо пропагандне материјале и флајере којима указујемо на то колико је потребно неговати здрав стил живота, променити начин живота који подразумева лоше навике, а  уједно је важно и подизање здравствене свести на виши ниво,- каже Координатор Саветовалишта за дијабетес у Дому здравља у Грачаници Владимир Петковић.

Владимир Петковић, координатор Саветовалишта за дијабетес ДЗ Грачаница, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

После акције мерења шећера у крви, телесне тежине и крвног притиска која је организована на платоу испред опшитне Грачаница, данас у 12 часова биће одржано стручно предавање о дијабетесу, а један од предавача биће професорка приштинског Универзитета, Тања Новаковић, специјалиста ендокринологије.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Пектовић наглашава да дијабетес као болест захтева један свеобухватан приступ, почев о од превенције преко ране дијагностике и касније правилног лечења.

– Звог тога ми као Саветовалиште при Дому здравља сарађујемо са КБЦ -ом Приштина, Интерном клиником у Лапљем Селу, Удружењем за борбу против дијабетеса „Слатко Срце“ из Грачанице, а желим и да напоменем да су у све наше акције укључени и ученици средње Медицинске школе из Грачанице, јер сматрамо да сва та деца морају на време да се едукују и схвате колики је значај превенције,- закључио је на крају Петковић.

 

И. Миљковић