Споразум: У погрешном смеру?

Скупштина Косова је пре неколико недеља усвојила Платформу за дијалог о коначном правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа између Косова и Србије. Колико је она допринос обнављању Бриселског дијалога и свеобухватном решењу, а колико тачка на крају преговарачког процеса какав смо до сада имали, била је тема емисије Споразум у којој су гостовали Предраг Милидраг из београдског Института за филозофију и друштвену теорију, Доника Емини из Косовског центра за безбедносне студије и политиколог из Гњилана Љубомир Станојковић.

Констатујући да се платформа за дијалог тиче Приштине и односа на косовској политичкој сцени, Предраг Милидраг се запитао зашто Београд нема своју платформу.

-Шта ради Канцеларија за Косово и Метхохију, шта ради Влада? Зашто Скупштина Србије није расправљала о томе? Зашто је Београд у реактивној, а не активној позицији?- запитао се Милидраг.

Доника Емини каже да је цивилно друштво подржало расправу о принципима разговора са Београдом јер је било важно зашто Косово улази у дијалог са Србијом, који је циљ, нтерес, али и какву ће корист донети овај процес.

-Међутим, проблем са платформом и преговарачком екипом је инклузија. Ту, под један, не учествују албанске опозиционе странке, нити мањине.  Чињеница да ту нису ЛДК и Самоопредељење, које су тренутно највеће странке у скупштини и које имају велики број посланика, поставља знак питања над чињеницом да ли ће овај споразум, ако буде потписан, чак и ако буде заснован на тачкама платформе,  бити изгласан након тога у скупштини и да ли ће бити подржан од стране парламентарних странака – рекла је Емини

Политиколог Љубомир Станојковић каже да ова платформа не изражава мишљење и потребе Срба са Косова, нити би је ико као такву прихватио. Приштина и овим потезом одражава стање предизборне кампање, без јасних позива Србима да се на Косову осећају равноправно.

-Имамо ли право да се надамо некој бољој будућности и дугорочно планирамо своје животе – запитао се Станојковић и изразио забринутост што поводом приштинске платформе није било веће реакције Међународне заједнице.

Саговорници су се сложили око тога да не постоји искрена и снажна воља ни Београда, нити Приштине, па чак ни Међународне заједнице, после шест година преговарања, да се дијалог обнови.

Половина грађана Србије сматра да Србија неће признати независност Косова

У емисији је објављен и део истраживања београдског Института за европске послове. На питање: да ли сматрате да ће ова влада, мисли се на владу премијерке Ане Брнабић, признати независност Косова, добијени су следећи одговори: Више од половине или прецизније 54 одсто испитаника је рекло да се то неће догодити. Да ипак хоће, мисли сваки четврти грађанин Србије или 27 одсто, док је са “не знам” одговорило 19 процената испитаника.

Међутим, када би на исто питање одговарали само млади у Србији од 18 до 29 година резулатати би били сасвим другачији. Међу младим испитаницима скоро половина сматра да ће Влада Србије ипак признати независност Косова – 42 одсто, док трећина или 32 одсто да до тога неће доћи. Четвртина испитаника је одговорила са – не знам.

Са друге стране, старији грађани Србије, преко 60 година, мисле сасвим другачије – три четвртине верује да до признања Косова од стране Србије неће доћи.