Тиристичка организација Грачанице: Обука за туристичке водиче

Тристичка организација Грачанице (ТОГ) организује обуку туристичких водича од 6. до 13. априла текуће године. Обука ће се обавити у хотелу Улпијана у Грачаници. На јавни позив, који је трајао од 19. фебруара до 7. марта, пријавило се 33. кандидата а одабрано 30. Циљ програма који спроводи ТОГ је развој практичних вештина и повећање запослености жена и младих. 

Програм обуке предвиђа теоријска и практична предавања, а најкасније 30 дана после завршене обуке, учесници ће моћи да полажу завршни тест и добију сертификате. Обука је бесплатна и свим учесницима ће бити обезбеђена неопходна литература за полагање теста, саопштено је из ТОГ-а

Наглашава се да ће учесници обуке ће моћи да стечена знања примене у реалном окружењу на једнодневној ексурзији (до Призрена или Новог Брда), унапреде вештине и стекну неопходно искуство за обављање послова туристичког водича.

Пет микрогрантова, од 300 до 500 евра, биће додељено учесницима који положе завршни тест, представе креативне идеје и покажу посвећеност и интересовање за рад у туризму. Микро-грантови ће бити један вид мотивације за учеснике и служиће за започињање сопственог бизниса. Да би додатно повећали могућност запошљавања сертификованих водича, пројектни тим ће радити на њиховој промоцији и повезивању са туристичким оператерима на Косову и у региону. На тај начин, они ће имати прилику да буду локални туристички водичи у својим општинама.

“Развој вештина туристичких водича на Косову“  део је финансијског гранта програма “Дијалог између заједница кроз инклузивно очување културног наслеђа“ који имплементира UNDP Косово и финансира Инструмент Европске Уније који доприноси стабилности и миру (IcSP).

И.М.