Игор Симић и српски посланици напустили седницу Комисије за права и интересе заједница и повратак. Скупштинска служба за информисање овај догађај не помиње!?

Председник комисије за права и интересе заједница и повратак у Скупштини Косова Игор Симић, на састанку те комисије поставио је питање: да ли ће косовска полиција заштити Србе и њихову имовину?

На седници на којој је Министар унутрашњих послова Косова Екрем Мустафа подносио извештај, Симић се позвао на податке Стејт Департемнта, према којима је над Србима на Косову и Метохији извршено близу 100 напада.

Косовски Министар унутрашњих послова Екрем Мустафа је на Симићеву примедбу реаговао да није упознат са наведеним подацима, те да му није познато ко је извор истих. Мустафа је нагласио да се редовно сусреће са грађанима, као и са епископом Теодосијем и да не зна ништа о томе.

-Ово су подаци Стејт департмента, не моји. Ви кажете да не знате за нападе, ево ја ћу вам их набројати – опљачкана црква у Станишору, у Сувом Долу, оштећено гробље у Липљану, покрадена имовина у Партешу, Грабцу, Новом Брду и многим другим местима. Мене интересује проста ствар, имате ли план да то спречите?, упитао је  Симић косовског министра.

На постављено питање Мустафа  је одговорио да се ради на безбедности и да, како је налгасио, не може  на сваком метру да буду постављене снаге полиције.

Незадовољан одговором косовског министра унутрашњих послова, Славко Симић је демонстративно напустио седницу рекавши да очекује да министарство Унутрашњих послова заштите Србе и да онда неће постављати оваква питања. За њим су састанак комисије напустили и остали посланици Српске листе, преноси ТВ Мост.

У извештају који је проследила медијима, Служба за односе са јавношћу Скупштине Косова,  питање председника Комисије за права и интересе заједница и повратак, Игора Симића постављено министру унутрашњих послова Екрему Мустафи није ни поменула. Осим информације да је министар Мустафа поднео извештај који се односи на број лица из мањиских заједница која су се пријaвила на конкурс Косовске полиције и да је једним делом седнице председавао Џељаљ Свећља, први потпредседник Комисије, уместо Игора Симића, ни једном речју се не помиње питање које се Симић поставио актуелном министру полиције на поменутој седници. Не помиње се Симићево напуштање седнице, али и одлазак српских посланика са исте у знак протеста.

И.М.