Данас су Благовести

Српска православна црква прославља данас празник Благовести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Девици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији јавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча (Свети Јован Крститељ), Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, поздравивши је ријечима:

Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!

Зачуђеној и уплашеној Девици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав:

Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја.

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара:

Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божји.

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је празник  јер се увек обележава 7. априла, девет месеци пре Божића – Христовог рођења.

НАРОДНА ВЕРОВАЊА

Будући да Благовести сападау у ред Богородичиних празника, значи женски, многе се жене на данашњи дан моле Богородици за потомство. То је повезано и са размножавањем у природи јер од Благовести креће сетва јарих жита, а верује се и да је данашњи дан срећан за калемљење воћа.

Један од њих савременом човеку, а посебно младима, све више постаје „страни“. То је „ранило“ – када се устаје раном зором а дан започне песмом. Најбоље девојака, које сакупљају гране од којих се пали ватра. Ватра има исконску заштитничку улогу, између осталих штити од змија и гмизаваца, који се према веровању на Благовести буде из зимског сна.

Такође, постоји и веровање да се жене на данашњи дан не чешљају, а ваљало би се умити у реци или на неком извору.

На Благовести, је добро започети неки већи посао (градња, учење, склпање послвних одлука) или донети неку већу или чак животну одлуку.

Као и неки други празници, и данашњи „указује“ каква ће година бити. Ако је небо ведро – биће година родна, а људи здрави. Такође, и јесен ће бити позна.