SzS osuđuje Vulinovu izjavu o razgraničenju, Dveri i Vojni sindikat Srbije najavljuju tužbu

Александар Вулин, Фото: Покрет Социјалиста Србије

Izjava ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina o potrebi povlačenja linija i podele Kosova i Metohije izazvala je burna reagovanja Saveza za Srbiju i pokreta Dveri iz kojeg se najavljuje čak i pokretanje krivične prijave protiv ministra vojnog.  

Izjava ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina o potrebi povlačenja linija i podele Kosova i Metohije izazvala je burna reagovanja Saveza za Srbiju i pokreta Dveri iz kojeg se najavljuje čak i pokretanje krivične prijave protiv ministra vojnog.  

Savez za Srbiju najoštrije osuđuje poslednju izjavu ministra Vulina o potrebi podele KiM i povlačenja linije kojom će većina našeg naroda na KiM ostati u nezavisnom Kosovu, kao i naše crkve, manastiri i imovina.

„Ovom izjavom koja je potpuno u skladu sa sada već javnim Vučićevim i Tačijevim dogovorom, režim pokazuje da ih nije briga ni za ljude, Ustav, Rezoluciju 1244, kao ni opasnu Pandorinu kutiju koju nameravaju da otvore na Balkanu, a sve u cilju očuvanja svoje vlasti i punih džepova narodnih para“, naglašava se u saopštenju Saveza za Srbiju.

SzS ukazuje da su Vulinove najave podele KiM izuzetno opasne i neprihvatljive za svakog građanina Srbije koji zna gde je „crta na kojoj se brani Srbija“, kako Vulin kaže i da su tu „crtu“ branile i odbranile generacije pre ove, kako se ističe, „rušilačke vlasti“.

Poseban je skandal da ministar odbrane Vulin ne zna gde su granice Srbije, ističu u Savezu za Srbiju. „Vulinovi i Vučićevi naprednjaci ne razumeju potrebu pravog pomirenja i pregovora, uz čuvanje našeg državnog stava, sve dok se igraju mapama i ljudskim životima. Neće im proći!“, zaključuje na kraju saopštenja SzS.

Boško Obradović: Podnećemo krivičnu prijavu protiv ministra Vulina

Najnovija izjava ministra Vulina da se zalaže za „razgraničenje sa kosovskim Albancima i to što pre“ i  da moramo da utvrdimo gde je linija da bismo mogli da je branimo pokazuje da ministar odbrane ne priznaje granice svoje zemlje i da krši član 306 i 307 Krivičnog zakonika zbog čega ćemo protiv njega podneti krivičnu prijavu, saopštavaju iz Dveri. 

„Ako ministar Vulin ne zna gde su granice države Srbije neka ponavlja časove geografije, jer je možda i to propustio kao što je propustio da služi vojsku, i neka pročita Ustav Republike Srbije koji je dužan da brani kao ministar ove zemlje.

Jedino tačno u Vulinovoj izjavi je da Velika Albanija dolazi, ali ona upravo dolazi zbog loše politike aktuelne vlasti koja tajno pregovara i daje naše za naše. Takva politika ne samo da je antiustavna već je i pretnja za bezbednost naše zemlje. Vulinova izjava je posebno skandalozna jer je baš on kao ministar vojni zadužen za odbranu Srbije, a umesto da brine o bezbednosti Srbije on daje izjave koje su uvod u nestabilnost i veleizdaju.

„Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin i svako ko misli da može da krši Ustav , prizna okupaciju dela naše teritorije, odrekne se teritorijalnog suvereniteta i integriteta – neka bude siguran da će završiti na višegodišnjoj robiji na osnovu članova 306 i 307 Krivičnog zakonika“ – smatra predsednik Dveri, Boško Obradović.

Vulinovo hapšenje i poziv na odgovornost zatražio i Vojni sindikat Srbije

Krivičnu prijavu protiv ministra Vulina zbog „ugrožavanja teritorijalne celine i izdaje zemlje“, podneo je i Vojni sindikat Srbije zatraživši njegovu smenu i hapšenje, prenosi agencija Beta.

„Vulin je počinio i krivično delo Ugrožavanje teritorijalne celine gde se u članu 367 decidirano kaže ‘ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da otcepi deo teritorije ili deo te teritorije pripoji drugoj državi kazniće se zatvorom od tri do 15 godina’“, naveo je Vojni sindikat.

Prema navodima ovog sindikata, Vulin ovakvim izajavama „širi strah“ i „prekraja vekovne granice srpske države“.

Vulinova odgovornost još je veća jer je „oficijelni ministar odbrane i njegov intervju u kome se kao de fakto priznaje postojanje Velike Albanije na vekovnom srpskom tlu jeste više nego crveni alarm“ da Skupština Srbije preispita odgovornost člana Vlade, da reaguje republički javni tužilac, VBA uhapsi Vulina, a da se Vlada i predsednik „odreknu ovakvog saradnika“, naglašavaju iz Vojnog Sindikata Srbije.

I.M.