Promocija knjige „Između Velike Albanije i okupirane Srbije“

Predstavljanje knjige ,,Između Velike Albanije i okupirane Srbije. Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1944)“,  dr Milutina Živkovića biće održana u sredu 10. aprila u 12 časova u Domu Kulture u Gračanici.

Monografija „Između Velike Albanije i okupirane Srbije. Novi Pazar, Tutin i Ibarski Kolašin (1941-1944)“, prati politička, vojna i društveno-socijalna dešavanja na teritorijalno-administrativnoj, ali i versko-etničkoj tromeđi „Nedićeve“ Srbije,„Velike Albanije“ i Guvernatorata Crne Gore. Iako je u pitanju relativno uzak prostor (Novi Pazar, Tutin, Kosovska Mitrovica, Rožaje i Raška) preko njega se prelamaju svi ključni procesi koji su prožimali južne delove Srbije tokom njene okupacije u Drugom svetskom ratu. Ovde mislimo na prostore Stare Raške i Kosova i Metohije. Autor stoga, registruje i precizno analizira procese poput: etničkog čišćenja Srba, stvaranja i širenja „Velike Albanije“, bratoubilačkog rata na verskoj osnovi između hrišćana i muslimana, odnosno na ideološkojo, između četnika i partizana, suprotstavljenih interesa Italije i Nemačke u ovom delu Balkana, totalnu kolaboraciju muslimana i Albanaca itd.

Studija dr Milutina Živkovića je plod dugogodišnjeg naučno-istraživačkog rada u više od 10 arhiva u Srbiji, Crnoj Gori, Nemačkoj, Italiji i Albaniji, kao i odabranoj naučnoj literaturi i periodici iz vremena Drugog svetskog rata.

O knjizi će govoriti: dr Ena Mirković, dr Petar Ristanović i autor, moderator tribine biće dr Aleksandar Pavlović naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić.

Oraganizatori promocije su Dom kulture u Gračanici i srpski kulturni centar iz Prištine.