„Између Велике Албаније и окупиране Србије“, део историје или тренутак који живимо?

Монографија „Између Велике Албаније и окупиране Србије – Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“ која прати политичка, војна и друштвено-социјална дешавања на тромеђи „Недићеве“ Србије,„Велике Албаније“ и окупиране Црне Горе, аутора Милутина Ђорђевића, младог доктора историјских наука, представљена је публици у Грачаници.

Рашка област у Другом светском рату, тема је која је недовољно истражена у српској историјографији, оцењује др историјских наука са Института за културну баштину Приштина – Лепосавић, Ена Мирковић. Мирковићева напомиње да је њен колега Милутин Живковић у својој књизи „Између Велике Албаније и окупиране Србије“ успео да понуди поптуно нови и квалитетан увид и истраживање Рашке области у Другом светском рату.

Млади доктор историјских наука са Институа за културну баштину Приштина – Лепосавић, Милутин Живковић, сакупљајући архивску грађу за књигу, обишао је 12 архивских установа у земљи и иностранству, користећи више од 30 фондова, збирки, легата и другу архивску грађу.

Како је наглашено, посебну вредност чини документација из архива историјског одељења Генералштаба Републике Италије, Државног архива Републике Албаније, грађа архива Министарства спољних послова у Берлину, који до сада није у већој мери кориштен у српској историјографији.

др Ена Мирковић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Наведена грађа обогаћена је са више од 120 библиографских јединица, коју сачињавају монографије, студије, сећања. Целокупну причу заокружује 86 аутентичнх фотографија, које читаоцима додатно оживљавају процесе и појавае о којима аутор пише у књизи“, рекла је др Мирковић.

Др Петар Ристановић, предствљајући монографију „Између Велике Албаније и окупиране Србије – Нови Пазар,Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“, истакао је да књига даје јединствен и потпуно нов увид у ратну збиљу новопазарског, тутинског и колашинског краја.

др Петар Ристановић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ристановић је појаснио да је монографија резултат осам година дугог истраживања које је Милутин Живковић спровео за потребе израде докторске дисертације „Санџак у Другом светском рату“. Више од хиљаду страница прикупљеног писаног материјала, Живковић је искористио за писање прве књиге о успостављању власти НДХ у области око Прибоја, Пријепоља, Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Материјала је било довољно и за другу књигу, монографију која је представљена публици у Грачаници.

„Највећа вредност ове књиге је у томе што то није мртва историја, већ у великој мери говори о историји која је и те како актуелна. Она је и те како жива. Сама идеја Велике Абаније, и простор који се описује и данас је проблематичан, а догађаји о којима Живковић пише нису тема само историчара, већ и политичара. Говоримо о простору који обликује наше судбине и животе“, нагласио је др Ристановић.

Ристановић апострофира да није претерано рећи да књига може да послужи као нека врста приручиника за разумевање актуелних догађаја, поготову јер се из ње може добро разумети понашање људи у тренуцима кризе и у ситуацији када држава више није способна да спроводи своју власт.

Са промоције монографије „Између Велике Албаније и окупиране Србије – Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“, фото: Н. Милосављевић, ГраланицаОнлајн

Нагласивши на почетку излагања да му је огромна част што говори у месту одакле потиче и истиче српски национални идентитет и српска државност, као и добар део српске културе, аутор Милитун Живковић је рекао да је кључно питање у његовој књизи то да ли прошлост држи и даље хипотеку над животима љиди са простора Новог Пазара, Тутина, Сјенице, Рожаја, Косовске Митровице, Рашке и Ибарског Колашина.

Аутор монографије др Милутин Живковић, фото: Н.Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

 „Најјасније је нажалост, рекао је Живковић, да је од широке лепезе узрока, због којих се људи данас убијају, братоубилачки рат најгори. На простору Новог Пазара, Тутина, Сјенице, Ибарског Колашина рат је  имао две компоненте: верско – етничку и идеолошку. Кључна последица ове прве јесте етничко чишћење Срба које је трајало од априла 1941. до фебруара 1944. године“, закључио је Живковић.

Ораганизатори презентације монографије „Између Велике Албаније и окупиране Србије – Нови Пазар, Тутин и Ибарски Колашин (1941-1944)“  били су Дом културе у Грачаници и Српски културни центар из Приштине у сарадњи са Институтом за културну Баштину који је 1999. године из Приштне измештен у Лепосавићу.

 

Иван Миљковић