Priština: Predsednici paralmentarnih grupa potpisali zajedničku deklaraciju za jačanje izbornog sistema na Kosovu

Predsednici parlamentarnih grupa danas su u Prištini potpisali zajedničku deklaraciju kojom su izrazili spremnost i posvećenost poboljšanju i jačanju izbornog procesa na Kosovu, navodi se u saopštenju službe za odnose sa javnošću Skupštine Kosova.

Gradonačelnici parlamentarnih grupa su se složili da se uspostavi Ad hok  parlamentarna komisija za poboljšanje i jačanje izbornih procesa, uvažavajući preporuke Misije za posmatranje izbora EU iz 2013. godine. Predsednici parlamentarnih grupa predložiće Skupštini formiranje Ad hok komisija na jednoj od narednih plenarnih sednica.

Predstavnici parlamentarnih grupa, takođe su se složili da se u radu Ad hok parlamentarnog odbora za formiranje savetodavne radne grupe uvrste i međunarodni stručnjaci.

Potpisivanje Zajedničke deklaracije obavljeno je u prisustvu  šefice EU na Kosovu Natalije Apostolove i šefa misije OEBS-a na Kosovu Jana Bratua.

Predstavnici parlamentarnih grupa su tokom svojih izlaganja pozvali obe međunarodne institucije da podrže njihove napore kako bi se poboljšali zakonodavni izborni okviri.

I.M.