Скупштина Косова ванредно заседа поводом масовног одласка младих, студената, лекара и стручњака са Косова

Скупштина Косова је на данашњем ванредном заседању распрпављала о одласку омладине али и стручњака из обласити просвете и здравства са Косова у запданоевропске земље.

Иако је претходно било најављено да ће посланици расправљати о више од двадесетак тачака са недовршене пленарне седнице од 30. јануара ове године, данас је на захтев 41. посланика, после састанка Пресдедништва Скупштине Косова, одржана ванредна седница са једином тачком дневног реда, одласку младих и стручних кадрова, професора и лекара, студената.

У преподневном делу расправе, коју је са скупштинског балкона пратила и група студената, изражена је бојазан да се не понови талас миграције из 2014. и 2015. године, када је пут земаља западне Европе, са Косова отишао велики број младих људи.

Посебно жустри у расрпави били су посланици ЛДК који су истакли да је је пражњење Косова највеће зло које се догодило од рата 1999. године. За такво стање Фидан Рекаљио је окривио институције и комплетну власт због лоше политике коју су водили.

„Одлазак младих са Косова најгора је ствар која нам се у овом тренутку дешава. Најважнији разлози због којих млади одлазе су безнађе у које је друштво запало, лоши услови образовања али и немогућност запошљавања. Запошљавање по партијској припадности и рођачким везама главни су разлози због којих нам млади одлазе. Одлазе студенти, инжењери, врхунски професрори, лекари, многи којима није пружена могућност да се овде докажу“, рекао је у обраћању посланик ЛДК Фидан Рекаљиу.

Истакавши да ни посалници, а ни институције не смеју да затварју очи пред свакодневним одласкцима људи са Косова, мада, како је рекао и не очекује да се на ванредној скупптинској дебати нешто епохално променити,  Рекаљиу је позвао посланике на усвајње Реузолуције, којом би се омогућило да се пороблем „пражњења Косова“ од стране младих кадрова, студената и лекара институционално решавала и подигне на ниво.

Већина посланика се сложила да је последњи тренутак да се о овој теми разговара у парламенту, док је Насер Ругова из парламетнарне гупре ЛДК рекао да због настале ситуације највише трпе сектрори образовања и здравства.

„Одлазе најбољи лекараи, универзитетски професори, најбољи студенти, и истакнути професори. Зашто на данашњој седници, на којој се расправља о овако важним проблемима, нама премијера? Где су министар образовања, омладине и спорта, министар здравства? Они својим неприсуством шаљу лошу поруку младима и свима који су забринути због тога што Косово напушта све већи број људи“, оценио је Ругова.

Посланик ЛДК је истакао је да сви представници власти, заједно с њим имају удео и сносе одговорност поводом проблема одласка са Косова и да се он не сме занемрарити а нада људима  убијати. Преподневни део седнице протекао је у расправи да представнци Владе морају обезбедити повољне услове за страна улагања и присуство капитала, како би се створиле могућности за запошљавање младих, а да се са праксом запошљавања на основу страначке припадности и непотизмом мора прекинути.

Ванредно заседање ће се наставити након паузе која је проглашена после 12 часова, док ће редовно заседање косовског парламента, како је саопштено из скупштинске службе за односе са јавношћу, бити настављено у понедељак.

И. Миљковић