Српска санитетска возила са Косова не могу у ужу Србију без дозволе косовског министарства Здравља

Санитетско возило Хитне помоћи из Лапљег Села, данас је од стране косовске полиције враћено са административног прелаза Мердаре уз образложење да за прелазак  такозване државне границе треба да има посебну дозволу косовског министарства Здравља, сазнаје ГрачаницаОнлајн. Возачу санитета који се упутио да преузме пацијента из болнице у Нишу онемогућено је да пређе администативни прелаз.

Како је за портал Грачанице Онлајн потврдила начелница Хинте помоћу у Лапљем Селу Марина Марковић Мадић, возач В. К. је прво задржан, а касније враћен са административног прелаза Мердаре на косовској  страни, уз образложење да нема дозволу од Косовског министарства Здравља да напусти Косово.

Марина Маковић Маридић, начелник Хитне помоћи из Лапље Села, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн (архива)

Управо сам се чула са колегом возачем који је у 14 часова враћен са Мердара. Он ме је обавестио да му није дозвољено да пређе у централну Србију, иако за возило поседујемо уредну докукентацију. Возачу је речено да ниједно „државно возило“ не сме да пређе „границу“ Косова без одобрења Министарства Здравља Косова“, рекла је специјалистa ургентне медицине др Марковић Мадић.

Она тврди да су нова правила, која је увела или косовска полиција или донело Министарство Здравља Косова, а да пртходно нису обавестили српске здравствене иснституције,које, како је опште познато раде у систему Министарства здравља Републике Србије, отежавају рад здравствених служби, али и угрожавају животе људи.

Марковић Мадић је рекла да чека даља упуства поводом новонасталог проблема и упозорава да се на решавање не може чекати у недоглед, јер су рад Хитне службе, животи људи и тешких пацијената, који чекају на транспорт и лечење у Клиничке центре у централној Србији угрожени.

Иван Миљковић