Srpska sanitetska vozila sa Kosova ne mogu u užu Srbiju bez dozvole kosovskog ministarstva Zdravlja

Sanitetsko vozilo Hitne pomoći iz Lapljeg Sela, danas je od strane kosovske policije vraćeno sa administrativnog prelaza Merdare uz obrazloženje da za prelazak  takozvane državne granice treba da ima posebnu dozvolu kosovskog ministarstva Zdravlja, saznaje GračanicaOnlajn. Vozaču saniteta koji se uputio da preuzme pacijenta iz bolnice u Nišu onemogućeno je da pređe administativni prelaz.

Kako je za portal Gračanice Onlajn potvrdila načelnica Hinte pomoću u Lapljem Selu Marina Marković Madić, vozač V. K. je prvo zadržan, a kasnije vraćen sa administrativnog prelaza Merdare na kosovskoj  strani, uz obrazloženje da nema dozvolu od Kosovskog ministarstva Zdravlja da napusti Kosovo.

Marina Maković Maridić, načelnik Hitne pomoći iz Laplje Sela, foto: I.M. GračanicaOnlajn (arhiva)

Upravo sam se čula sa kolegom vozačem koji je u 14 časova vraćen sa Merdara. On me je obavestio da mu nije dozvoljeno da pređe u centralnu Srbiju, iako za vozilo posedujemo urednu dokukentaciju. Vozaču je rečeno da nijedno „državno vozilo“ ne sme da pređe „granicu“ Kosova bez odobrenja Ministarstva Zdravlja Kosova“, rekla je specijalista urgentne medicine dr Marković Madić.

Ona tvrdi da su nova pravila, koja je uvela ili kosovska policija ili donelo Ministarstvo Zdravlja Kosova, a da prthodno nisu obavestili srpske zdravstvene isnstitucije,koje, kako je opšte poznato rade u sistemu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, otežavaju rad zdravstvenih službi, ali i ugrožavaju živote ljudi.

Marković Madić je rekla da čeka dalja upustva povodom novonastalog problema i upozorava da se na rešavanje ne može čekati u nedogled, jer su rad Hitne službe, životi ljudi i teških pacijenata, koji čekaju na transport i lečenje u Kliničke centre u centralnoj Srbiji ugroženi.

Ivan Miljković