AP „Janićije Popović“: Uskoro, lutkarske radionice za mlade i decu školskog uzrasta

Lutarska radionica za decu školskog uzrasta u organizaciji Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ i Subotičkog dečjeg pozorišta biće održana od 5. do 10. maja u Domu kulture u Gračanici.

U okviru Lutkarske radionice biće organizovani petodnevni kursevi iz različitih oblasti lutkarske pozorišne umetnosti, saopštili su organizatori.

Polaznici će moći da se odluče za kurseve izrade lutaka, pratećeg dekora i scenografije, animacije i pravilnog vođenja lutke na sceni, kao i za scensko osmišljavanje lutrkrske predstave.

Predavači na kursu izrade lutaka, pratećeg dekora i scenografije biće Vere Melda i Marta S. Aroksalaši dok će za rad sa decom tokom radionice animacije i pravilnog vođenja lutke biti zaduženi Boško Boškov i Marta S. Aroksalaši.

„Časovu scenarija i osmišljavanja predstave podrazuevaju gledanje i analizu lutkarske predstave sa scenarističkog aspekta, objašnjenja osnovnih pricipa savremene lutkarske dramatrugije i tehnike pisanja litkarske predstave. Predavači Vereš Imeldi i Boško Boškov će se potruditi da deci pribiliže i nauče ih osnovnim tehnikama stvaranja scerarija“, kaže Aleksandar Gudžić isped Amaterskog Pozorišta „Janićije Popović“ iz Grčanice.

Gudžić je naglasio da će posle završetka radionice reditelj i glimcac Dečijeg pozorišta iz Subotice, Boško Boškov, odabrati najuspešnije polaznika lutkarskih radionica i sa njima režirati predstavu, koje će premijerno biti izvedena u Subotici.

 

I. Miljković