АП „Јанићије Поповић“: Ускоро, луткарске радионице за младе и децу школског узраста

Лутарска радионица за децу школског узраста у организацији Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ и Суботичког дечјег позоришта биће одржана од 5. до 10. маја у Дому културе у Грачаници.

У оквиру Луткарске радионице биће организовани петодневни курсеви из различитих области луткарске позоришне уметности, саопштили су организатори.

Полазници ће моћи да се одлуче за курсеве израде лутака, пратећег декора и сценографије, анимације и правилног вођења лутке на сцени, као и за сценско осмишљавање лутркрске представе.

Предавачи на курсу израде лутака, пратећег декора и сценографије биће Вере Мелда и Марта С. Ароксалаши док ће за рад са децом током радионице анимације и правилног вођења лутке бити задужени Бошко Бошков и Марта С. Ароксалаши.

„Часову сценарија и осмишљавања представе подразуевају гледање и анализу луткарске представе са сценаристичког аспекта, објашњења основних приципа савремене луткарске драматругије и технике писања литкарске представе. Предавачи Вереш Имелди и Бошко Бошков ће се потрудити да деци прибилиже и науче их основним техникама стварања сцерарија“, каже Александар Гуџић испед Аматерског Позоришта „Јанићије Поповић“ из Грчанице.

Гуџић је нагласио да ће после завршетка радионице редитељ и глимцац Дечијег позоришта из Суботице, Бошко Бошков, одабрати најуспешније полазника луткарских радионица и са њима режирати представу, које ће премијерно бити изведена у Суботици.

 

И. Миљковић