Велики протести опозиције у Београду „Сви као један“

Интонирањем химне Србије данас, нешто после 15 часова, у центру Београда, испред Дома Народне Скупштине отпочео је дуго најављивањи протест опозиције  „Сви као један – 1 од 5 милиона“. Иако се у медијима различито извештава о броју људи који су се окупили у престоници Србије, сигурно је да скупу присуствује велики број грађана како из Београда тако и из унутрашњости.

Упркос забранама огроман број грађана из инутрашњости је на протест у Београд дошао приватним аутомобилима. На друштвеним мрежама већ су се појавиле слике и коментари о томе ду су са  аутобуске станице Панчево забрањени сви посласци према Београду. Курир ТВ је изветио да се на једном од најмасовнијик скупова у Београду окупило од 100 до 150. 000 људи.

МУП је објавио и процену да је из читаве Републике Србије на скупу присутно између 7.300 и 7.500 учесника, најављујући да ће тачан број саопштити у наредним сатима. Демонстранти су испунили плато испред Скупштине, део Пионирског парка, као и делове околних улица.

На скупу су говорили  јавне личности и лидери опозиције, који су потом кренули у шетњу до Владе, Славије и назад до Дома Народне Скупштине.

У Скупштини Србије налазе се припадници полиције. Лидери СзС апеловали су на грађане да мирно изразе своје незадовољство према режиму СНС. Према најавама из Савеза, грађанима ће на протесту бити прочитани захтеви опозиције и незадовољних грађана и са говорнице ће им се обратити лидери опозиције и јавне личности.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оптужио је председника Србије Александра Вучића да је сву власт подредио својој вољи.

Он је на протесту „Сви као један – Један од пет милиона“ у Београду казао да је „приграбио моћ председника државе, Владе“.Професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић оптужио је на протесту у Београду, председника Вучића да је узурпирао власт у држави и владавину права претворио у личну самовољу.

„У своје руке је узео сву извршну и законодавну васт, мимо законом прописаних дужности и овлашћења. Кренуо је да покори и освоји судску власт, која увек треба да остане независна. А нема живота без права и правде“, рекао је Чупић. Он је навео да, иако је Вучић покренуо кампању под називом „Будућност Србије“, држава Србија нема никакву будућност са њим.

Пре Чупића, глумац Хаџи Ненад Маричић рецитовао је песму Владислава Петковића Диса „Наши дани“. Протести за сада протичу без инцидената.

(извор агенције)