Патријарх Иринеј у Ораховцу, Великој Хочи, Зочишту и Светим Архангелима: Моћни, силни и јединствени смо само уз цркву своју и када Бога носимо у срцима својим!

Патријарх Српски господин Иринеј, који већ други дан борави на Косову и Метохији, после Пећке Патријаршије и Високих Дечана боравио је данас у Ораховцу, Великој Хочи, Зочишту и манастиру Светих Архангела код Призрена. После богослужења, поглавар СПЦ је разговарао са преосталим Србима у Ораховцу и Великој Хочи, упутивши им речи охрабрења, да остану и опстану на земљи својих праотаца.

 Готово сви Срби из Ораховца, младо, старо, мушко и женско, болесно и здраво, сви до једног, испунили су уски поплочани сокак у северном, српском делу града, који води до цркве Успења Пресвете Богородице, са жељом да дочекају поглавара СПЦ, његову светост, патријарха Иринеја.

Патријарх српски Иринеј у друштву владике Теодосија, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Не памте Срби из овог гетоизираног града да је неки патријарх икада овде богослужио. Зато су сви до једног похрлили према цркви, направили шпалир до улаза у богомољу да дочекају патријарха аплаузом, песмом и са радошњу, онако како су се вековима дочекивали драги гости и „башти рајској“.

Владика Теодосије очекује долазак Патријарха Иринеја, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Међу окупљеним мештанима владика Рашко – призренски Теодосије, који као домаћин дочекује драгог госта, док се народ тиска да пољуби руку и узме благослов од свог Патријарха. Осетити дух вере, спознати да ни у потпуној окупацији ниси сам, велики је благослов за ове људе. То се једноставно да осетити, без да се ишта проговори. Верници полако и у тишини прилазиле свом поглавару за бласлов.

Патријар Иринеј благосиља народ у Ораховцу, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Уз саслужење свештенства и монаштва епархије Рашко- призренске, патријарх српски господин Иринеј, у цркви Вазнесења Пресвете Богородице у Ораховцу служио је свету арихијерејску литургију после које је народ позвао на јединство и да се као и у свим тешким тренуцима окупи око своје цркве.

„ Ви сте остали као један део нашег народа да чувате ову велику светињу, ову свету земљу. Косово и Метохија је наш Јерусалим, наша духовна Палестина за коју су наши преци проливали крв и полагали многе животе да је сачувају. С помоћу Божјом, ево до наших дана, она је сачувана. Да ли ћемо је ми сачувати?  – Хоћемо, ако водимо битку, не сами, него ако буде Господ благословио ту битку, сачуваћемо ми ово наше Косово“, рекао је патријар српски Иринеј.

Подсетивиши да није први пут да се боримо како би сачували оно што је наше, патријарх Иринеј је рекао да је истина устала на многе силе и моћнике овога света.

Богослужење у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

„Не заборавимо да је Бог силнији од свих, наћи ће Бог пута и начина да нам сачува свето Косово и наше светиње на Косову и Меотхији, само ако будемо достојни његове помоћи и његове милости. Зато, браћо и сестре и ако смо малени, али ако је Бог са нама, онда, као што то вели велики Апостол Павле, Ко ће притив нас? – Нико! Зато је наша дужност, браћо и сестре, и за то имамо примера кроз читаву нашу историју да свој живот, своју судбину вежемо за име Божје, за веру нашу, цркву нашу. Господ је победио Свет!“, нагалсио је у беседи поглавар српске цркве.

ЗНАЈТЕ ДА НИСТЕ САМИ!

Обраћајући се народу, патријах је упутио поруку јединства међу собом али и са црквом.

Патријарх Иринеј богослужи у Ораховцу, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

„Знамо да вам није лако, али знајте да нисте сами. Српски народ мисли о вама, не само овај који је у Србији, него и онај који је силом прилика отишао из Србије широм света. Сви они мисле о Косову и верујем да се са црквом својом моле да сачувамо оно богато духовно наше наслеђе. То је велика част, за Косово и Метохију вреди живети, али вреди и страдати што су нам и показали наши оци и наши преци. Знамо да вам нимало није лако. Знамо у каквим условима живите, али станите под окриље цркве, Христове цркве Божије, ту је снага, ту је моћ и то није први пут да то доживимо и осетимо. Пет стотина година црква је водила овај народ и била духовна сила која је осмишљавала и живот и уливала наду“, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски госодин Иринеј је подсетио да је Пећка Патријаршија столица српких епископа и патријараха већ осам векова и да ћемо ове године прославити значајан јубилеј аутокефалности наше цркве.

Осам векова постојања, осам векова вођења руком Божјом наше цркве и нашега народа. Ту да се вратимо, на тај пут. то је пут спасоносни и све своје бриге и проблеме препустимо Богу, наћи ће Бог како да их реши. Да вас Господ благослови да вас умножи, браћо и сестре, а мајке су овде врло позване да српском народу децу рађају и да тиме постану саучесници у највећем дару Божјем у дару рађања. Тај дар рађања мајци је Господ дао и нема веће части или веће радости од те што је Господ дао мајкама, које ће по речима Апостола, рађањем спасити и откупити многе своје грехе“, рекао је Патријарх Иринеј.

После литурургије Паријарх Иринеј је у друштву владике Теодосија прошетао Ораховцем и разговарао са народом. Пре тога, уз звуке хармонике и песму која се орила црквеном портом, младеж одевена у традиционалну ношњу  овог краја приредила је програм у у част поглавара СПЦ.

Народно весеље, Патријарх Иинеј испред цркве у Ораховцу, фото; Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн
ВЕЛИКА ХОЧА, МЕСТО У КОЈЕ ЈЕ ПАТРИЈАРХ УВЕК РАДО СВРАЋАО

Драго ми је да сам поново овде, рекао је Патријар српски Иринеј поздрављајући Хочанце који су се окупили да га дочекају, уз погачу и со, како су се одвајкада дочекивали цењени и драги гости.

Патријарх Иринеј у Великој Хочи, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Ја сам много пута долазио овде и раније, јер сам радио у Богословији. Сваки Божић и Ускрс сам проводио у Зочишту у увек сам свраћао у Хочу, где сам често служио“, подсетио је патријарх и додао да му је веома драго да је овде где се, рекао је, осећа као у својој рођеној кући.

Србима из Велике Хоче упутио је речи охрабрења и поруку да опстану на својим огњиштима.

„Будите храбри, знајте да ви чувате Косово. Свети аманет косовски, чувате свету српску косовску и метохијку земљу. То је наша земља више од 1.000 година. Морамо учинити све да је сачувамо. Искушења су врло велика. Али Бог је изнад свега. Правда Божја и истина Божја ће победити, као и они који буду уз правду и истину Божју“, нагласио је патријарх Иринеј.

 

Поглавар СПЦ је подсетио косовске Србе да није први пут да као народ страдамо.

„Много пута смо стадали, али, Богу хвала те смо све то и надживели. Онда смо били везани за цркву и веру своју, данас, нажалост, то је подељено. Онда смо били јединствени и сложни, данас је ту подељеност. То је нека политика са стане убачена и нажалост, многи наседају на ту политику, губе свест о јединству нашег народа, али и сазнање да смо били моћни и силни онда када смо били са црквом својом и онда када смо Бога носили у срцима својим и тада је Бог био са нама! А да би Бог и данас био са нама ми се морамо вратити својој вери и цркви, она нас је одржала кроз сву нашу историју и одржаће нас и данас, ако будемо остали верни Богу, вери и цркви својој“, подсетио је поглавар српске цркве.

Велика Хоча, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

Додајући да је Велика Хоча оаза српства, његова светост је рекао да Србе из овог места српски  народ неће оставити.

Патријарх у манастиру Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту, фото: Оливера Радић, ГрачаницаОнлајн

„Бринућемо и помагати колико можемо, али и колико буде потребно. Видећемо да се то учини али и да се, не ви, него ми заједно са вама, одржимо овде. Ово је света земља наших праотаца освећена благодаћу Божјом и зато смо дужни да је и волимо и бранимо и да се за њу боримо“, рекао је на крају патријарх српски господин Иринеј.

После Ораховца српски Патријарх је у пратњи епископа рашко – призренског Теодосије обишао манстир Зочиште, у коме су га с великом радошћу дочакали монаси и игуман, архимаднрит Стефан, као и манастир Светих Архангела код Призрена где је дочекан од стране монаха и игумана јеромонаха Михаила.

И. Миљковић – О. Радић