Patrijarh Irinej u Orahovcu

Foto: Eparhija rašo - prizrenska

Patrijarh srpski gospodin Irinej, tokom drugog dana posete Kosovu i Metohiji, služio ju svetu arhijerejsku liturgiju u crvki Presvete Bogorodice u Orahovcu. Stotinak vernika, kao i dece obučene u tradiocionalnu nošnju ovog kraja dočekalo je pesmom poglavara SPC.

Tokom posete ovom kraju Patrijarh Irinje će obići Veliku Hoču i manastir Zočište, a kasnije će nastaviti put Prizrena gde će, kako je najavljeno, obići manastir Svetih Arhangela i crkvu Bogorodice Ljeviške u gradu podno Šare na obalama Bistrice.

Posetu kosovu pagrijarh srpski gospodin Irinej započeo je obilaskom Pećke Patrijaršije gde je sa sveštenstvom Eparhije raško – prizrenske i monasima iz Dečana, kao i sestrinstvom Pećaršije služio svetu arhijerejsku liturgiju.

foto: Eparhija raško – prizrenska

Eparhija raško – prizrenska saopštava da Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej boravi u višednevnoj poseti Kosovu i Metohiji kako bi u predvaskršnjim danima svoj verni narod rečima i pastirskom porukom ojačao u molitvi i nadi da ostane i opstane na tim prostorima.

Patrijarh je veći deo dana proveo sa vernima koji su došli na poklonjenje u, po rečima Svjatjejšeg, najveću srpsku svetinju, a najveća radost mu je bila što je među vernim narodom bilo i puno dece.

Patrijarh srpski Irinej primio je u Pećkoj Patrijaršiji i učenike srednjih škola iz Gračanice, Prilužja, Lapljeg Sela i Gušterice sa kojim je razgovarao o značaju njihovog obrazovanja pozivajući ih da budu spremni da preuzmu kormilo kojim će voditi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Nakon dana provedenog sa vernicima u Pećkoj Patrijaršiji i Peći, Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej stigao je u Visoke Dečane. Svjatjejšeg Patrijarha srpskog u Visokim Dečanima dočekali su Episkop raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava Janjić sa bratstvom.

Foto: Eparhija raško- prizrenska

Patrijarha je dočekao i pozdravio ne mali broj vernika ali i turisti iz Japana koji su Patrijarhu srpskom ukazali veliko poštovanje oduševljeni ovim neočekivanim susretom. Nakon poklonjenja moštima Sv. Kralja Njegova Svetost je održao besedu monasima manastira i prisutnim vernicima govoreći o značaju dečanskog manastira koji vekovima svedoči veru u Hrista Gospoda. Patrijarh Irinej prošetao je Manastirskom portom i proveo u razgovoru sa bratstvom Manastira Visoki Dečani a nakon toga prisustvovao je i Večernjoj službi.

Današnji Patrijarhov boravak u Orahovcu obezbeđuju pripadnici kosovske i specijane policije, Poseta Parijarha Irineja srpskim svetinjama na KiM predviđano je da traje četiri dana.

(izvor: Eparihija raško – prizrenske SPC)