Danas plenarna sednica Skupštine Kosova: Na dnevnom redu više od 50 tačaka

Nastavak plenarne sednice Skupštine Kosova zakazan je za danas u 10 časova, a pred poslanicima će se naći nezavršene tačke sa plenarnih sednice od 30. januara, 28. februara i 7. marta ove godine.  

Poslanici Skupštine Kosova danas bi trebalo da se izjasne o više od 50 tačaka koje su uvršetne na dnevni red, s obzirom na to da su ostale nerazmatrane zbog vanrednh zasedanja parlamenta održanih u međuvremenu.

Iako je početak plenarne sednice zakazan za 10 časova, u 10 časova i 30 minuta skupštinksa sala je i dalje prazna, ukoliko se izuzme prisusvo desetak poslanika koji su počeli da zauzimaju svoja mesta. Ukoliko se ovakvim tempom nastavi sigurno je da će ponovo mnoge tačke dnevnog reda, osim ukoliko se ne radi čitav dan i bez pauza, što je teško verovatno, ponovo biti odložene za neko naredno zasedanje.

Od ukupno 55 tačaka dnevnog reda, poslanici bi danas trebalo da se izjasne o Nacrtu zakona o ratifikaciji Sporazuma, o dodatnom protokolu i pristupanju Centralnom sporazumu o slobodnoj trgovini.  Predviđeno je i glasanje o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturnom nasleđu, kao i glasanje o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama o službenim praznicima.

Pred poslanicima će se naći i zahtev Istražnog odbora skupštine o slučaju proterivanja šest turskih državljana sa Kosovaa od 39. marta ove godine. Poslanici bi u načelu trebaloda se izjasne o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, potom da glasaju o izmenama i dopunama zakona o vozilima, nacrta zakona o mineralima, o drugom razmatranju zakona, o izmenama i dopunama zakona o verskim slobodaama na Kosovu, kao i formiranje ad hok komisije za izbor pet kandidata članova odbora Radio Televizije Kosova.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji, nešto posle 11 časova, izašao je za govornicom i pozvao poslanike da uđu u salu kako bi se obezbedio kvorum za početak sednice zbog čega je progalsio kraću pauzu.

I.Miljković