Патријарх Иринеј у Грачаници: Оставимо потомцима оно што су нама оставили наши преци

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница

Патријарх српски Иринеј, посетио је вечерас манастир Грачаницу, где га је дочекао епископ Рашко-призренски Теодосије, свештенство, монаштво и верни народ овог краја. Патријарх је поручио Србима на Косову и Метохији да буду јединствени и да својим потомцима оставе прелепе косовско-метохијске светиње, као што су их преци оставили њима.

Патријарх српски Иринеј се обратио окупљеним грађанима у цркви Успења Пресвете Богородице у манастиру Грачаница, задужбини Светог Краља Милутина, са поруком да нам је сада јединство потребније него икада.

“Срећан сам што сам данас са нашим српским народом у овој великој светињи, поносу наше историје и наше Цркве, која је окупљала наш народ од како постоји, била нада и узданица српског народа преко које се изливала благодат и милост Божја. Народ који је посећивао ову светињу, у њој се Богу молио, призивао благодат Божју на себе, на своје породице, на свој народ. То се чинило, чини се и надамо се да ће се чинити док год постоји српски народ, српска душа. Богу хвала, имамо велике и славне светиње које говоре о нама, које нас чувају и представљају у овоме свету. Оне најбоље говоре ко смо и какви смо некада били и оне нас опомињу да смо дужни и обавезни и данас да будемо као што су били наши свети и велики преци. Наш народ се увек окупљао у својим светињама, посебно на Косову и Метохији, јер су ови свети предели били увек пред великим искушењем, нападани, гоњени, страдали за њу, али Богу хвала, ево смо до дана данашњег овде и остаћемо све докле будемо са овим светињама”, рекао је патријарх Иринеј и нагласио да светиње чувају, храбре и уливају наду српском народу на Косову и Метохији.

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница

Патријарх је позвао Србе да се приближе Богу, јер су само тако близу једни другима.

“Зато наша Црква апелује да смо увек са Господом и са нашим светим храмовима који су наши најбољи учитиљи и руководитељи пута који води живот у царство небеско. Господ који је чувао и сачувао ову светињу нека је сачува и данас, и светиње и нас, нека нам помогне да останемо овде где су живели наши велики свети преци који су оставили дивне примере у историји и диван пример у животу, какав бисмо требали и ми данас да живимо”, додао је Његова светост, патријарх Иринеј, захваливши се Богу који је “српском народу и српској Цркви подарио велике светиње и велике угоднике Божје у које се ми посебно данас надамо јер нам је данас, како је рекао, можда потребнија него икада до сада, јер се налазимо у великом искушењу”.

“Моћници планирају да нас удаље са ових светих простора. Они једно мисле, али за нас је важно шта Господ мисли, а Господ ће мислити о њима и о нама, онолико и у оној мери колико ми будемо носили Бога у срцима својим. Зато се морамо вратити вери својој, својој цркви и Богу, а када се Богу вратимо, онда смо се и себи вратили, себи и својим најближима. Оно што нам је потребно као народу данас, јесте да будемо јединствени у свему доброме, да помажемо једни другима, да не чинимо оно што смо много пута у историји чинили, делили се, свађали се, гложили се, а то је све користило само нашим непријатељима. Онда када смо били сједињени и близу једни другима, онда смо били и моћни и чинили смо дела којима се и данас поносимо”, закључио је патријарх иринеј у својој беседи, позвавши Господа да помогне српском народу да сачува своју свету косовско-метохијску земљу, нагласивши:

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница

“То је земља коју смо наследили од наших праотаца и отаца, великих људи и дужни смо да је сачувамо и да је оставимо онима који ће доћи после нас. Нека нам Господ помогне да у томе и успемо”.

Патријарх Иринеј се на Косову и Метохији налази већ четири дана. До сада је обишао Пећку патријаршију, манастире Дечане и Зочиште, Велику Хочу и Ораховац, као и Призрен и Штрпце, а сутра иде на север Косова.

У Грачаницу је дошао после посете Косовском Поморављу, где је осим Музичке школе у Станишору, обишао манастир Драганац, једини живи манастир у овом крају, где га је дочекао епископ Рашко-призренски Теодосије и игуман манастира Иларион, као и неколико стотина грађана. Занимљиво је да је ово први пут у историји да један српски патријарх долази у манастир Драганац, задужбину кнеза Лазара.

Анђелка Ћуп