Mladi Srbi i Albanci iz severne i južne Kosovske Mitrovice: Ruže mogu da cvetaju i ovde samo se treba potruditi, jer trenutno svi bi bez škole hteli da šefuju

Мост у Косовској Митровици

Politika je na čitavom Kosovu upletena u svaku poru društa. Imaju li mladi odgovor na to?  Student Vlastimir Lazović kaže da se ona plasira u vestima svakog dana, tako da mladi hteli ne hteli moraju da budu upućeni u nju, dok njegov kolega muzičar Alen Redžepagić mudro odgovara da je recept za bolji život, što manje politike i što više rada.

Politika je na čitavom Kosovu upletena u svaku poru društa. Imaju li mladi odgovor na to?  Student Vlastimir Lazović kaže da se ona plasira u vestima svakog dana, tako da mladi hteli ne hteli moraju da budu upućeni u nju, dok njegov kolega muzičar Alen Redžepagić mudro odgovara da je recept za bolji život, što manje politike i što više rada.

Ibar, reka plahovita koja je godinama tekla duž severnog dela kosovske visoravni, spuštajući se prema Raški i Kraljevu, voda koja ne staje, iako narodni pevač vapi za time.  U njegovom probalju, kao šareni ćilim, razasute plodnije njive, livade, bašte i voćnjaci. Dvadeset godina, Ibar je sinonim razgraničenja jednog grada na severni i južnu deo. Posle ratnih sukoba srpskog stanovništa više nema u južnom delu Kosovske Mitrovice, a Ibar je, osim reke koja žuri, postao voda koja teritorijalno deli Srbe na one koji žive severno i južno od nje.

Razlika u kvalitetu života, kada je srpsko stanovništvo u pitanju je očigledna, na severu je kud i kamo bezbednije, uz konstantno prisutne tenzije i državu Srbiju u zaleđini, dok se na jugu život odbija u potpunom albanskom okruženju.  U gradu se čini sve kako bi podeljenost, raniji sukobi i žrtve postali deo prošlosti, da se život, koliko toliko vrati u normalne tokove. Međunarodna zajednica insistira na tome, ali je put od instiranja do implementiranja, čini se, nikad duži.

Na mostu više nema bodljikave žice, nema ni takozvanog parka mira ali su problemi za ljude i na levoj i na desnoj obali ostali isti. Mladi su ostali su uskraćeni za mnogo toga što bi život činio normalnim.

Mladi Srbi: Kada bismo mogli promenili bismo sve iz korena

Aleksandar Đukić inženjer arhitekture iz severne Kosovske Mitrovice kaže da život u njegovom gradu nije toliko loš, ali da ima dosta toga što bi trebalo da se promeni kako bi se stvari unapredile.

„Promenio bih organizaciju grada što se tiče moje struke, upravljanje gradom i mnogo drugih stvri.

Muzičar Alen Redžepagić dvadestdvogodišnjak bez stalnog zaposlenja kaže da kod mladih postoji želja za promenama, ali da oni nisu u mogućnosti da u postojećem sistemu išta urade u svoju korist.

Alen Redžepagić, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Kada bih imao tu moć promenio bih sve iz korena, jer je sve do koske korumpirano. Želja za promenom sigurno postoji kod mladih samo što oni, nažalost, nisu u mogućnosti da bilo šta povodom toga urade, zato se povode masom koja je, na žalost u većini.

Mladi Albanci u južnoj Mitrovici žele u svet u potrazi za poslom, ali se i nadaju da će u budućnosti za njih ovde biti bolje. Student Edin Ljohu kaže da mu je sudbinski predodređeno da živi na Kosovu u da svedoči da se promene ovde dešavaju veoma sporo, ali da ih ipak ima.

„Iako sporim koracima za petnaestak godina, videćemo jedno razvijenije Kosovo sa manje korupcije, više posla za mlade. Ja ću ostati da živim ovde, jer mi odgovara način života i vidim sebe i dalje na Kosovu, kaže Edin dok je njegov drug

Student Alfred Feka kao i njegovi vršaci sa severne strane mosta smatra da mladi trenutno nemaju nikakvu perspektivu.

Alfred Feka, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Što se tiče mladih na Kosovu, mislim da oni ovde i nemaju neku perspektivu. Razlog je što su mladi kompletno izolovani, nemaju mnogo mogućnosti da izađu napolje, da vide svet, tako da su im perspektive ograničene samo na Kosovo, kaže ovaj mladi čovek.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici izmešten je Univerzitet u Prištini gde mu je privremeno sedište već 20 godina. Svima koji to žele obezbeđeni su normalni uslovi obrazovanja.

Aleksandar Đukić nezaposleni inženjer arhiteture tvrdi da je sistem obrazovanja kvalitetan ali da se u obrazovanje uvek mora ulagati.

„Nije to na nekom, ajd da kažemo vrhunskom nivou, zato što fali infrastrukture i pratećih sadržaja, ali što se tiče kadrova može da se kaže da je on vrlo dobar“, irzičit je Aleksandar.

Vlastimir Lazović, student iz Severne Kosovske Mitrovice takođe je zadovoljan organizacijom  visokog stepena obrazovanja dostupnog svima koji žele da se školuju.

Vlastimir Lazović, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Ja sam veoma zadovoljan, kavalitet obrazovanja je na dosta dobrom nivou ovde kod nas i mislim da profesori imaju tu snagu i veštinu prenosa znanja na studente.“

Edin Ljohu je mišljenja da se u njegovoj zajednici treba još raditi na unapređenju obrazovnog procesa“.

„U pogledu kvaliteta, obrazovanje nije na nekom zadovoljavajućem nivou, počev od obrazovanja u osnovnim školama, srednjim do fakultetskog, ali ako uporedimo sa zemljama u regionu, nismo ni na dnu niti visoko pozicionirani. Naš region, ovaj balkanski ima specifičnosti i slicnosti sa drugim gradovim što dovodi do toga da se ne razlikujemo od nekog univerziteta ili škole u regionu.  Kod nas je veliki problem viza što nam je prouzrokovalo probleme u drugim programima, kao što je ERASMUS – program razmene studenata, gde nemamo dovoljan broj studenata u razmeni u odnosu na zemlje u regionu.

Sibela Fetahu iz južne Kosovske Mitrovice ocenjuje da je obrazovanje na Kosovu poslednjih godina u mnogome unapređeno.

Sibela Fetahu, južna Kosovska Mitrovica, foto: GračanicaOnlajn

„ Mogu reći da se obrazovanje mladih veoma razvilo i verujem da će u narednim godinama biti još bolje, kaže ova mlada studentiknja.

Posle završenih studija, posao je ono što je san svakog diplomca. Nažalost to je samo san jer posla i perspektive nema.

„Za bolji život u ovo gradu treba posao, bezbednost koju trenutno imamo je prividna, sve je ovde prividno i krhko. Donekle smo sigurni, ali u stvari nije to baš taka kako izgleda i kako se predstavalja,  ocenjuje arhitekta bez posla Aleksandar Đukić.

Most u Kosovskoj Mitrovici, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Vlastimir Lazović je mišljenja da u podeljenom gradu na Ibru nema perspektive za mlade pre svega zbog političke situacije na Kosovu i Metohiji.

„Mislim da moji vršnjaci i sugrađani teže ka tome da odu negde dalje odavde. Mladi su svesni toga da ovde za njih nema perspektive i namaju volju da nešto preduzmnu“.

Mladi Alabanac Alfred Feka tvrdi da sistem podržava mlade, ali i da njegova generacija treba da preduzme inicijativu i ostvari svoja prava bilo u oblastti socijalne politike, obrazovanja ili neke druge oblasti.

“Mislim da mladi trebaju i da imaju perspektivu, jer Kosovo je još uvek u tranziciji i zbog toga Kosovo ima mogućnosti da napravi velike promene, a mladi mogu da naprave te promene uprkos mnogim suprotnostima, ekonomskim, političkim itd.  U Mitrovica ima i drugih problema, ali nezavisno od toga, mislim da mladi imaju perspektive za zapošljavanje i za druge stvari, smatra Edin Ljohu.

Edin Ljohu, južna Kosovska Mitrovica, foto: GračanicaOnlajn

Muzičar Alen Redžepagić, kao i većina njegovih drugara iz severnog dela grada, ne veruje da će tu ikada biti boljih uslova za mlade. On veruje da se isto živi i na južnoj strani podeljenog grada.

„Princip je isti, samo su nijanse u pitanju, princip je isti kao i kod njih tako i kod nas tako da drugo ne bih imao tu šta dodati“, kaže Redžepagić.

Marko Živković, student, foto: N.Milosavljević, GračanicaOnlajn

Marko Živković iz Banjske, student Fakulteta tehničkih nauka prištinksog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici ne slaže se sa ocenom većine mladih da na severu i uopšte na Kosovu i Metohiji nema perspektive za mlade. Dodaje da se zato treba boriti, zalagati i raditi.

„Pedeset posto ljudi ovde čeka sve na gotovo, dok se drugi i u ovakvim uslovima bore i trude da se nešto promeni. Situacija je takva kava je godinama i ne možemo sada vazda da kukamo nad njom. Koliko je politika kriva, toliko smo krivi i mi mladi jer ne preuzimamo inicijativu da nepto promenimo. Svi bi hteli bez škole da šefuju, niko neće da se bavi nekim drugim zanimanjima ili poljopirvredom. Što se mene tiče od svog rada i truda ovde može da se živi samo treba da se zasuku rukavi. Ruže mogu da cvetaju i ovde samo se trebamo potruditi. Mislim da smo svesni situacije i da trebamo trezveno da gledaljmo na svet i da će od nas mladih da bude nešto“, poručio je Marko

Mogu li se mladi odupreti svakodnevnoj politici?

Politika je na čitavom Kosovu upletena u svaku poru društa. Imaju li mladi odgovor na to?  Student Vlastimir Lazović kaže da se ona plasira u vestima svakog dana, tako da mladi hteli ne hteli moraju da budu upućeni u nju, dok njegov kolega muzičar Alen Redžepagić mudro odgovara da je recept za bolji život, što manje politike i što više rada.

„Jedna velika promena koju bih želela da uvedem naa Kosovu ili u samoj Mitrovici jeste otvaranje mnogo radnih mesta, zato što ima mnogo mladih sa završenim fakultetima koji su i dalje bez posla ili rade poslove koji ne odgovaraju njihovom polju obrazovanja”, kaže Sibila Fetahu, mlada albankaa iz južnog dela grada. Sibila dodaje da politika  igra veoma važnu ulogu u svim domenima društva.

Mogu li i žele li mladi Srbi i Albanci da išta promene i gde vide sebe u budućnosti? Alen Redžepagić,  muzičar kaže da svaki čovek voli mesto gde je rođen, svoju zemlju i grad, ali da treba biti realan, jer mlad čovek, smatra on, u Severnoj Mitrovici zaista nema šta da traži.

Vlastimir Lazović kaže da bi voleo za 15 godina da vidi sebe negde u inostranstvu sa stalnim poslom, dobrom platom i kako naglašava, „što dalje odavde!“

„Ako se uzme u obzir razvijenost Kosova, razlog zbog koga mladi odlaze vani leži u potrazi za boljim životom i u tome što će za isti posao koji rade na Kosovu tamo biti mnogo bolje plaćeniji.  Zato i žele da odu. Ako ne vide da se išta promeni ovde na bolje u predstojećim godinama, ne verujem da će mladi videte sebe ovde već u nekoj drugoj zemlji, kaže Alfred Feka.

Da li je mladi imaju kapaciteta da se sami izbore sa postojećim problemima i izgrade bolju budućnost, kvalitetnije uslove obrazovanja i posao koji će njima osigurati budućnost tu gde su rođeni pitanje je na koje se odgovor još uvek ne nazire. U međuvremenu će još mnogo vode Ibrom proteći.

Ivan Miljković