Спекулације о “двоструком суверенитету” неприхватљиве за Приштину и Београд

Берлински Самит, који треба да се одржи 29.априла, на којем ће учествовати лидери Западног Балкана и даље је у фокусу домаћих и међународних медија, али и самих учесника овог Самита, посебно што ће једна од главних тема бити и поновно покретање бриселског дијалога.

Иако се спекулисало да ће у Берлину домаћини Самита – немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон изнети идеју за постизање дугорочног решења за односе Косова и Србије, помињући том приликом и “двоструки суверенитет”, који подразумева да једним делом Косова неку врсту суверенитета у деловима настањеним српском заједницом има Србија, локални медији данас преносе званичне ставове двеју земаља, које се противе таквом предлогу.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је на јучерашњој конференцији за штампу није одбацио могућност да се тема “двоструког суверенитета”, помене на Самиту у Берлину.

“Не мислим да је ово финале или да је коначни закључак. Дакле има мишљења, позиција, ставова које износе разне стране. Оно што ја мислим да треба да се деси је да се постигне помирење између Косова и Србије. Помирење је компромис за Косово. И да ово помирење као резултат има реципрочно признање у постојећим границама. Истовремено са тим да успостави економске односе и слободну трговину”, рекао је Харадинај.

С друге стране сrпски председник Александар Вучић сматра да се трајно решење односа на релацији Косово –Србија може заснивати искључиво на компромису.

“Међународна заједница, Немачка, Сједињене Америчке Државе (САД) и Француска треба да имају компромис јер притисак не помаже. Заједнички суверенитет је проблематична законска категорија и незна се шта се жели рећи са такозваним двоструким суверенитетом. Али, нико нам није то понудио. Тако нешто се неће догодити у Берлину”, изјавио је Вучић.

И шеф српске дипломатије Ивица Дачић је јуче за РТС изјавио да “двоструки суверенитет” није прихватљиво решење за косовско српске односе.

“Не очекује се да ће се на овом састанку наћи предлог решења, али очекује се додатни притисак и на Београд и на Приштину да се дијалог настави. А за наставак тог дијалога потребно је да се укину таксе. То је услов са наше стране. Вероватно ће бити притисака и без тога, односно да ће се тражити додатни услови од Београда да се Приштина одобровољи да укине таксе”, рекао је Дачић.

Иначе, Енвер Хоџај, заменик косовског премијера је данас изјавио да у Берлину неће бити циљ постизање неког споразума или да буде речи о модалитетима неког споразума.

“Могу бити поруке, може бити временских рокова или предлога како треба даље наставити, али не споразум”, изјавио је Хоџај.

Експерт за Западни Балкан, немица Јохана Дајмел сматра да је идеја промене границе између Косова и Србије, која и даље постоји, изгубила у динамици последњих недеља.

“Како у САД тако и у ЕУ има снага које се јасно и снажно престројавају на страну Вучића и Тачија. Али и поред овог има противљења, не само у Берлину, него и другим земљама ЕУ. На Косову је створен преговарачки тим, који има платформу подржану од парламента као основу за преговоре. Какву представу имају Тачи и Вућић незнамо, јер није ништа отворено на столу”, изјавила је Дајмел.

Немачка аналитичарка балканских политика је сигурна да евентуална промена граница по етничким линијама  није право решење за односе између Косова и Србије.

“Нема ‘мировног етничког чишћења’, то је неприхватљиви еуфемизам. Размена територије је у супротности са основним европским вредностима, у супротности је са основом мултиетничког послератног поретка, након ратова у Југославији и на Косову пре 20 година. Дијалогу, онаквом како се одвијао у Бриселу, је потребан нови замах, нови формат и јасан циљ на крају, дакле признање Косова од стране Србије и развој добрих суседских односа”, рекла је Дајмел.

Иначе из кабинета премијера и председника Косова Рамуша Харадинаја и Хашима Тачија је потврђено онлине новини “Експресс” да ће пре одласка у Берлин обавити и међусобне консултације, упркос томе што, како су ових дана писали косовски медији, међу њима није било сусрета у последњих неколико месеци, управо због разлика везаних за коначно решење косовско српских односа.

Беким Чолаку, саветник косовског председника је изјавио да ће се Тачи састати са свим представницима институција и челницима косовског преговарачког тима.

“Иако се на овом састанку не очекује да се деси нешто посебно, ипак је међуинституционална координација неопходна, када се дискутује о важним питањима од државног интереса”, изјавио је Чолаку.

Српски председник Вућић је, међутим, најавио да ће се пре одласка у Берлин, 26. априла, консултовати у Пекингу са руским и кинеским председницима Владимиром Путином и Ши Ђин Пингом.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај