Призрен: Прво монашење у обновљеној капели Светог Владике Николаја у манастиру Светих Архангела

Фото: Оливера Радић

У обновљеној капели Светог владике Николаја, која је у мартовском погрому 2004. спаљена и срушена заједно са конацима, синоћ је после 15 година обављено монашње. Владика рашко – призренски Теодосије је у навечерје Лазареве суботе, на свечаном Бденију у манастиру Светих Арханела, у присуству свештенства и монаштва, ученика и професора Богословије у Призрену као и већег броја верника, замонашио искушеника Ратка Мићовића из Никшића.  Искушеник је добио име по Светом Василију пећком Пекару, који је канонизован прошле године.

Искушеника је свечаном чину монашење привео игуман манастира Светих Архангела архимандрит Михајло. По обављању свете тајне монашења владика Теодосије је у беседи подсетио да нам је Господ показао пут спасење, пут крста и Васрксења.

Улаз у манастир Светих Архангела, Фото: С. Грковић, ГрачаницаОнлајн

,,Његове спасоносне речи су: Ко хоће да иде за Мном нека узме крст свој мучеништва, нека се одрекне себе, овога света и свега у њему , и нека пође за Мном. Ова Света обитељ светоархангелска. такође је прошла мучеништво, разорена од оних који нису знали за Господа и Крст Његов. Она у наше дане доживљава своју обнову и васкрсење. не само физички, него и духовно“, рекао је Владика Теодосије.

Владика рашко-призренске епархије подсетио је на прошлогодишње заседање Светог архијерејског Сабора када је канононизовано троје нових Светитеља са ових простора: Василије пекар, преподобномученик Григорије пећки и Света мученица Босиљка, чиме нам је, како је у беседи навео владика, Господ показао да је наш пут, пут мучеништва, како би били овенчани венцем вечног живота.

,,Нови монах Василије је нови молитвеник пред Господом за сав верни народ, јер монаси своју молитву приносе Господу, а то ће нас спасити пред Њим. Са обновом ове Свете обитељи, са обновом Богословије, са обновом црквеног живота, како у Призрену тако и на Косову и Метохији ми стојимо пред Господом и Господ ће нас погледати и оснажити. Ми никада нисмо сами, молитве Светих су са нама“, рекао је владика Теодосије.

 

О. Радић – И. Миљковић.