Prizren: Prvo monašenje u obnovljenoj kapeli Svetog Vladike Nikolaja u manastiru Svetih Arhangela

Foto: Olivera Radić

U obnovljenoj kapeli Svetog vladike Nikolaja, koja je u martovskom pogromu 2004. spaljena i srušena zajedno sa konacima, sinoć je posle 15 godina obavljeno monašnje. Vladika raško – prizrenski Teodosije je u navečerje Lazareve subote, na svečanom Bdeniju u manastiru Svetih Arhanela, u prisustvu sveštenstva i monaštva, učenika i profesora Bogoslovije u Prizrenu kao i većeg broja vernika, zamonašio iskušenika Ratka Mićovića iz Nikšića.  Iskušenik je dobio ime po Svetom Vasiliju pećkom Pekaru, koji je kanonizovan prošle godine.

Iskušenika je svečanom činu monašenje priveo iguman manastira Svetih Arhangela arhimandrit Mihajlo. Po obavljanju svete tajne monašenja vladika Teodosije je u besedi podsetio da nam je Gospod pokazao put spasenje, put krsta i Vasrksenja.

Ulaz u manastir Svetih Arhangela, Foto: S. Grković, GračanicaOnlajn

,,Njegove spasonosne reči su: Ko hoće da ide za Mnom neka uzme krst svoj mučeništva, neka se odrekne sebe, ovoga sveta i svega u njemu , i neka pođe za Mnom. Ova Sveta obitelj svetoarhangelska. takođe je prošla mučeništvo, razorena od onih koji nisu znali za Gospoda i Krst Njegov. Ona u naše dane doživljava svoju obnovu i vaskrsenje. ne samo fizički, nego i duhovno“, rekao je Vladika Teodosije.

Vladika raško-prizrenske eparhije podsetio je na prošlogodišnje zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora kada je kanononizovano troje novih Svetitelja sa ovih prostora: Vasilije pekar, prepodobnomučenik Grigorije pećki i Sveta mučenica Bosiljka, čime nam je, kako je u besedi naveo vladika, Gospod pokazao da je naš put, put mučeništva, kako bi bili ovenčani vencem večnog života.

,,Novi monah Vasilije je novi molitvenik pred Gospodom za sav verni narod, jer monasi svoju molitvu prinose Gospodu, a to će nas spasiti pred Njim. Sa obnovom ove Svete obitelji, sa obnovom Bogoslovije, sa obnovom crkvenog života, kako u Prizrenu tako i na Kosovu i Metohiji mi stojimo pred Gospodom i Gospod će nas pogledati i osnažiti. Mi nikada nismo sami, molitve Svetih su sa nama“, rekao je vladika Teodosije.

 

O. Radić – I. Miljković.