Ученици новосадских школа гости Грачанице

Фото: МојНовиСад.цом

Загрљаји, по која суза радосница и неизмерна срећа што се поново виде, испунили су двориште ОШ „Краљ Милутин“ где су ученици из Грачанице дочекали своје вршњаке њихове родитеље и наставнике из Новог Сада.

У посету нашем месту из главног града северне српске покрајине дошло је двадесетак ученика. Гости из школа „Жарко Зрењанин“ и „Душко Радовић“ током викенда обићиће културно историјске споменике у Грачаници и околини, а биће смештени код својих другова из ОШ „Краљ Милутин“

Током тродневног боравка на Косову и Метохији домаћини ће госте из Новог Сада повести у обилазак манастира Гралачаница, локалитета Улпијана, древног римског града надомак Грачанице у коме су живели ранохирћански светитељи Флор и Лавр. Програмом посете предвиђен је обилазак тврђаве Ново Брдо, рударског центра средњовековне Срибије, оближњег манастира Драганац који је према предању подигао Цар Лазар посветивши светињу једној од својих кћери, Драгани. Гости ће потом боравак у јужној покрајини наставити пут севера Косова где ће обићи манастир Соколицу надомак Звечана, задужбину краља Милутина манастир Бањску и оближњу Рајску Бању.

Удружење грађана Нови Сад је у оквиру акције „Свим срцем за осмех детета“ организовало узвратну посету Косову и Метохији након што су деца из Грачанице била гости својих новосадских другара.

И. Миљковић