Самоопредељење не жели предложене кандидате Српске листе у трци за градоначелнике на северу Косова

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Кандидати Српске листе ни данас нису верификовани на седници Централне изборне комисије Косова. Са седам гласова за и два уздржана, листа кандидата за градоначелнике четири општине на северу које је предложила Српска листа, није усвојена, а овај политички субјекат има рок од 24 сата да се жали Комисији за представке и жалбе.

Јуче прекинута седница централне изборне комисије, настављена је данас, али листа кандидата које је предложила Српска листа, није усвојена. Представници покрета Самоопредељење на гласању су били уздржани, тражећи да кандидати буду замењени. Разлог томе, како је истакао Аднан Рустеми из Самоопредељења, јесу оставке које су кандидати за градоначелнике, Горан Ракић, Вучина Јанковић и Зоран Тодић, поднели Министарству за локалну самоуправу, у којима Косово називају Косово и Метохија. Рустеми је тражио и гаранције да изабрани градоначелници неће одмах по избору поднети оставке.

Председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака, као и представник Демократског савеза Косова Фљоријан Души, позвали су чланове Самоопредељења да подрже предлоге Српске листе, јер за то не постоје законске сметње и како су рекли, њихова кандидатура не крши изборна правила, али су они ипак остали уздржани од гласања. Како је било потребно да осморо чланова ЦИК-а гласа за прихватање кандидатуре, а тренутно је именовано само деветоро, уместо 11, предлог Српске листе није усвојен.

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Аднан Рустеми, Члан ЦИК-а испред Самоопредељења

Члан ЦИК-а испред Српске листе Стеван Веселиновић поновио је да је овакав чин политички и да директно угрожава права Срба, односно да је ово још један напад на Србе и њихове представнике.

“Ово што је данас урађено, нема везе ни са правом ни са правилима која тренутно важе. То је политичка одлука дела албанских партија који је овај састанак Централне изборне комисије и ово техничко тело искористио за промовисање својих политичких ставова. Као што сам већ рекао, и даље у Приштини код већине политичких партија најбоље је стицати поене тако што ћете нападати српски народ и Српску листу која га представља“, рекао је Веселиновић и додао: “Даља процедура је жалба изборном панелу за представке и жалбе, па касније су ту Уставни и Врховни суд, али се поставља питање поверења у све те институције. Ако имате једну институцију која је основана да се бави изборима и ви у таквој институцији провлачите политику, одбијате кандидатуру и ускраћујете некоме основно демократско право да бира и да буде биран, шта можете да очекујете од других”, запитао се Веселиновић, напоменувши да је Министарство локалне самоуправе Владе Косова, оставке које су градоначелници северних општина поднели, послало на захтев некога од чланова, а не на захтев самог ЦИК-а и да не постоји законска основа да чланови Централне изборне комисије разматрају текст тих оставки.

Неприхватање кандидатуре Српске листе од стране Централне изборне комисије коментарисао је и директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Ђурић у саопштењу достављеном медијима каже да је ово спречавање представника Српске листе да наступе на локалним изборима на северу Косова и Метохије и да је то чин којим су српском народу у покрајини укинута сва политичка права.

Фото Н. МИЛОСАВЉЕВИЋ; ГрачаницаОнлајн: Стеван Веселиновић, представник Српске листе у ЦИК-у

„Даље учешће Срба у било каквим приштинским институцијама и политичким процесима организованим од стране Приштине, након оваквог чина постаје бесмислено. Обавићемо консултације председника Србије, владе и Срба са Косова и Метохије и заједнички донети одлуку о даљим корацима. Представници фашистичког и шовинистичког покрета Самоопредељење у приштинској Централној изборној комисији данас су увели мере националне сегрегације, а Србима је и формално одузет статус слободних људских бића на самопроглашеном Косову. Једно је сасвим сигурно, Србија као демократска и одговорна држава Албанцима неће ускратити грађанска и политичка права, јер се оваквом лудилу и неодговорности Приштине не може и не сме парирати реципроцитетом. Невероватно је и да се овакве ствари догађају пред очима међународне заједнице, која без икаквог ефикасног одговора посматра све разорније манифестације политичког дивљања Приштине“, поручио је Ђурић.

Из Кине, где се налази у званичној посети, огласио се и председник Србије Александар Вучић.

“То су невероватне ствари, шокиран сам да нечији безобразлук и дрскост могу да иду то тих граница. То су ствари које се не раде”, рекао је Вучић.

Анђелка Ћуп