Седница Одбора за права, интересе заједница и повратак: Смањен број етнички мотивисаних напада. Ускоро нови детаљи поводом убиства Оливера Ивановића

Косовски министар унутрашњих послова Екрем Мустафа и генерални директор косовске полиције Рашит Каљај, на седници скупштинског одбора за права и интересе заједница и повратак, поднели су извештај о безбедности и међуетничким инцидентима за прво тромесечје ове године. Постоји велики напредак у случају истраге убиства Оливера Ивановића, рекао је Каљај, додајучи да ће полиција Косова ускоро обелоданити и остале детаље.

На самом почетку седнице усвојен је предлог за формирање радне групе за права и интересе маниња и повратак, који је предложила посланица Дуда Баље, а која ће, како је изгласано, бити на челу исте.

„Број етнички мотивисаних иницидената на Косову, у односу на регон је мањи него прошле године“, нагласио је министар Унутрашњих послова Косова Екрем Мустафа.

Генрални директор Косовске полиције Рашит Каљај, представљајући извешај о безбедности за прво тромесечје ове године, нагласио је да Косово бележи благи пад криминалних активности, као и да је смањен број случајева инцидената који подстичу међуверску и међуетничу нетолерацнију. Каљај је међутим, приметио да се бележи пораст провала и крађа у српским верским објекатима, не како је рекао из верских или етничких побуда, већ ради стицања добити, јер је из поменутих објеката углавном нестајао новац.

Генерални директор косовске полиције Рашит Каљај, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„У прошлој години забележено је укупно 147 случајева насиља по етничкој припадности,  скрнавењеа гробница је било укупно 421 случај.  Уништавања или оштећења личне имовине укупно 333 случајева, нелегалне узурпације непокретне имовине укупно 332 случајева, као и застрашивања 185 случајева“, рекао је Каљај.

Директор косовске полиције је напоменуо да је забринут због броја смртних случајева, који се повећао у односу на лане. Говорећи о безбедности на северу, он је навео да је ситуација стабилна, али је и признао да постоје тензије због предстојећих ванредних локалних избора. Каљај је обећао да ће се Полиција трудити да по сваку цену одржи мир и омогући сваком грађанинину да искористи своје демократско право и гласа.

Како је заменик генералног директора за ресурсе косовске полиције, Дејан Јованонић обећао, „уз веће ангажовање полицијских снага, сигурно ће ситурација на северу Косова бити у многоме боља“.

Наглашено је и да се после разговора са косовским директором царина дошло до сазнања да се бележи пад шверцоване робе из Србије након увођења такси на исту.

Посланик Самосталне Либералне Странке Слободан Петровић је подсетио на притиске који се, како је рекао, свакодневно од стране појединаца у локалним иституцијама врши над члановима или симпатизерима његове странке. Петровић је додао да јавност и даље трага за одговором поводом убиства члана његове партије Димитрија Јанићијевића после кога је уследило убиство Оливера Ивановића.

Директрор Косовске полиције Решит Каљај је одговорио да је на полиција добром путу да се почиониоци убиства лидера Срба са севера, Оливера Ивановића пронађу, као и да је постигнут велики прогрес по том питању, а да ће нови детаљи поводом случаја Ивановић бити обелодањени ускоро.

Иван Миљковић