Српска листа није сертификована, најављује се жалба ЦИК-у

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Централна изборна комисија

Централна Изборна Комисија (ЦИК) Косова ни данас није сертификовала Српску Листу за учешће на ванредним изборима заказаних за 19. мај у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу , општинама са српском већином. Разлог томе је што су два члана Централне изборне комисије из покрета Самоопредељење била је уздржана. Наиме, Аднан Рустеми и Назљие Баља су тражили да се Српска Листа дистанцира од писане оставке бивших градоначелника ове четири општине, новембра прошле године, у којој се помиње термин “Косово и Метохија”.

Ураво је премијер Рамуш Харадинај тада изјавио да не прихвата оставке градоначелника на северу Косова, јер се у писму оставци помиње термин “Косово и Метохија”, који није прихватљив.

Током данашњег састанка Централне изборне комисије Аднан Рустеми је предложио да, пошто се Српска листа до сада није дистанцирала од писма оставке градоначелника четири српске општине и коришћења термина “Косово и Метохија”, овај рок буде продужен за 24 сата. Један од услова је и да се замене три од четири кандидата који ће се такмичити за ове функције на ванредним изборима 19. маја.

Члан ове комисије из Демократског савеза Косова Фљоријан Души изјавио је да треба деловати у складу са препорукама Уреда за регистрацију политичкох партија и сертификовање. У супротном, нагласио је да ће се створити преседан који може да изазове неприлике на изборима. Међутим, Ваљдете Дака је ипак дала на гласање сертификовање Српске Листе, што није прошло због недостатка гласова.

За разлику од Српске Листе, чланови Централне изборне Комисије су дали зелено светло да на ванредним изборима на северу Косова учествују кандидати за градоначелнике из Демократске партије Косова и покрета Самоопредељење.

За потврђивање кандидата пријављених за учешће на предстојећим изборима на северу Косова потребно је осам гласова редовног састава Централне изборне комисије, односно две трећине гласова. То значи да, уколико не буде присутан само један члан комисије, потврђивање пријављених кандидата може привремено да се блокира.

Према Закону о изборима, Српска Листа има право да у наредна 24 сата уложи жалбу Комисији за молбе и жалбе на ову одлуку ЦИК-а, која доноси коначну одлуку да ли су кандидати прихватљиви или је потребно предложити друга имена.

Ова Комисија, уколико би на пример прихватила жалбу Српске Листе, могла би да поново наложи Централној изборној Комисији да размотри одлуку и предузме мере ради отклањања последица.

Поводом данашње одлуке Централне изборне Комисије реаговао је директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, износећи мишљење да су одлуком ЦИК-а српском народу “укинута сва политичка права”.

Даље учешће Срба у било каквим приштинским институцијама и политичким процесима организованим од стране Приштине након оваквог чина постаје бесмислено“, навео је Ђурић у саопштењу најављујући одржавање консултација председника Србије, Владе и Срба са Косова, након којих ће бити донета одлука о даљим корацима.

Из Пекинга, где се тренутно налази, реаговао је и српски председник Александар Вучић који је најавио жалбу Српске Листе Комисији за молбе и жалбе Централне изборне Комисије.

„Сада им смета то да Српска листа побеђује, смета им то што су огроман новац уложили да униште углед Српске Листе, да разоре Српску Листу, да одвоје Србе од Београда и Србије“, изјавио је поред осталог Вучић.

Он је такође казао да само чека “шта ће да му кажу у Берлину 29. априла”, где ће, истакао је Вучић обавестити и председника Француске и немачку канцеларку.

Иначе, Ваљмир Исмаиљи из “Демократије Плус” сматра да би добро било да Централна изборна Комисија сертификује учешће кандидата Српске Листе на ванредним изборима.

“Са актуелним законодавством, уколико Централна изборна Комисија донесе одлуку против Српске Листе, она се затим жали Комисији за молбе и жалбе, ова ће Комисија донети одлуку у корист Српске Листе, јер не постоји нека законска одредба која спречава њено учешће на изборима. Такође и у политичком аспекту Централна изборна Комисија је требала да сертификује Спску Листу и ако би се десило да они затим одустану од својих мандата, међународна заједница би видела са каквим људима имамо посла”, изјавио је Исмаиљи за телевизију “Дукађини”.

Слично мишљење дели и Бесник Мучај из Косовског Института за локалну самоуправу, износећи и став да је одлука Централне изборне комисије политичка.

“Зна се да је Српска Листа партија која је регистрована у складу са законом Републике Косово и као таква она је аплицирала унутар правила која су предвиђена законима Републике Косово за сертификовање субјеката и кандидата, али истичем да је одлука коју је донела Централна изборна Комисија политичка, пошто су особе које доносе одлуке предложене од политичких субјеката”, изјавио је Мучај.

Током данашњег састанка, председница Централне изборне Комисије Ваљдете Дака је изјавила да је Уред за сертификовање кандидата за градоначелнике четири општине на северу Косова дала своју препоруку.

“У нашој одговорности је оцена законитости пријављених кандидата. Имамо оцену Уреда који је у склопу Централне изборне Комисије и који је оценио да су кандидати у потпуности испунили законске услове, предвиђене овим законом, на основу којег организујемо изборе и преко ових критеријума не можемо да идемо ни са политичким захтевима, ни другим захтевима, нити условљавањима, јер никада то нисмо радили на такав начин, нити смо ауторизовани”, изјавила је Дака.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве