Српска листа протестује због продужења притвора Спасојевићу и Рошићу

Одлука приштинских власти да се поново, без икаквих доказа и на основу лажних сведочења, продужи притвор Недељку Спасојевићу и Марку Рошићу из северне Косовске Митровице, који су више од 150 дана невини заточени у казамату, превршила је сваку меру, саоштила је Српска листа.

Српска листа очекује од надлежних органа да се држе закона, а не политичких игрица, а од дела међународне заједнице да се укључе у овај процес и да се, наводи се, „нашим суграђанима најхитније омогући право да се бране са слободе или да тужилаштво изађе са конкретним доказима. Став да наши суграђани треба да доказују своју невиност уместо да тужилаштво доказује њихову кривицу је класично институционално насиље, незабележено на тлу Европе“, истиче се у саопштењу.

“Тишина, Европске уније на драстично кршење права наших суграђана је апсолутно неприхватљиво, и ми не можемо то разумети. Одлуком да правду затраже штрајком глађу најбоље показује у каквој ситуацији су Недељко Спасојевић и Марко Рошић као и правосудни систем на Косову и Метохији”, закључује на крају саопштења Српска листа.