Коснет позвао на поштовање и спровођење закона на Косову

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Високи Дечани

Амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову Филип Коснет, говорећи на форуму “Говори отворено”, позвао је косовске институције да поштују и спроводе закон. Као пример неспровођења одлука суда, Коснет је навео пример о повраћају имовине манастиру Дечани.

“Уставни суд је потврдио да манастир Дечани поседује неколико парцела, али званичници у катастру на локалном и централном нивоу су одбили да спроведу ту одлуку. Након месец дана ће бити три године како је Уставни суд донео ту одлуку а није урађено ништа по том питанју. Док неки од вас мисле да их се то питање не тиче, ја вам кажем да, ако верујете у једнакост и правду за све, морате да се посветите овом случају. И ви можете да дођете у ту ситуацију да се уздате у одлуку суда, а да она не буде спроведена. Влада не сме да избегава поједине пресуде, а да спроводи остале у полтичке сврхе”, рекао је амбасадор Сједињених Америчких Држава.

Коснет је такође истакао да је Косово доста напредовало у многим сегментима демократизације друштва, али да има још много тога да уради. Осим непоштовања владавине права, он је критиковао и партијско запошљавање и непотизам.

„САД су поносне што су имале прилику да помогну у изградњи демократије на Косову. Немојте то покварити“, поручио је Коснет.

Анђелка Ћуп