Харадинај: Одговорићемо реципрочним мерама на малтретирање чланова Самосталне либералне странке

Рамуш Харадинај, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Рамуш Харадинај обећава реципрочне мере за званичнике Србије, као одговор на, како је рекао, малтретирање чланова његове Владе из редова Самосталне либералне странке. Харадинај је поновио да се нада да у Берлин, на самит земаља западног Балкана, који су сазвали немачка канцеларка Меркел и француски председник Макрон, иде са истим ставовима као и косовски председник Тачи.

После седнице Владе Косова, премијер Косова Рамуш Харадинај рекао је да привођење чланова Самосталне либералне странке од стране полиције Србије значи агресију према члановима његове Владе и да ће бити примењене реципрочне мере према српским званичницима који желе да посете Косово.

„Не прејудицирам које ће мере да буду, али ми нећемо моћи да прећутимо чињеницу да се званичници наше владе, у овом случају косовски Срби, лоше третирају на граници од органа Србије. И ми ћемо користити исту праксу и зауставићемо их. Можемо и ми да их држимо сатима, да пошаљемо обавештајну службу, полицију. Ако желе такве међусудске односе, у реду“, нагласио је Харадинај, додавши да још увек није одлучено да ће то и да се деси.

Берлински самит неће донети никакве промене уколико не буде извршен притисак на Србију да призна Косово, поновио је Харадинај, наглашавајући да он у Немачку путује заступајући, како је рекао, „државне интересе“ и да ће пре пута усагласити ставове са косовским председником Хашимом Тачијем.

„Шта ће да буде у дијалогу? Увек постоји шанса да се ствари крећу у правом смеру. Што се тиче мојих и председникових ставова, ја ту и не видим неку тазлику. Не знам да ли постоји нека разика и да ли ће председник и даље да прича о границама и о територији. Нисам сигуран да ће тако да буде. Можда наше позиције и нису тако различите“, казао је косовски премијер.

На данашњој седници Владе Косова, укинут је порез од 18% на увоз стоке на Косово, али није наглашено да ли се одлука односи и на увоз из централне Србије. Такође, укинута је царина и порез на увоз робе за потребе верских заједница.

Анђелка Ћуп