Изношење Плаштанице у манастиру Грачаница

Богослужењем на Велики петак, обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара, који представља Христов гроб, износи Плаштаница. Свечано изношење Плаштанице, у присуству великог броја верника, у манастиру Грачаница данас су обавили свештеници Светислав Трајковић, Дарко Маринкоивић и Сава Шмигић.

Изношење плаштанице, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Плаштаница сиболизује бело платно које је приликом погреба Господа нашњег Исуса Христа  Јосиф из Ариетеје обавио тело Господње. Ово свето платно са извезеним или насликаним Христом, непосредно после скидања са Крста и полагања у гроб, те представама Богородице, Јосифа, Никодима и јеванђелисте Јована, намењено је да се износи у току појања стиховњих стихира на Вечерњем богослужењу Великог Петка и полаже се увек заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто – часни престо који је симболично окићен пролећним цвећем.

Поклоњење пред Плаштаницом, фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Свештеници износе плаштаницу и три пута, обилазе око стола, што симболично представља Христову сахрану. Плаштаница се потом полаже испред олтара, а верници у тишини долазе на целивање.

Прво свештеници, потом монаштво, а затим и верниици чине дубоки наклон испред стола са плашатницом, клечући три пута и челом додирујући под, крсте се и целивају Плаштаницу, Свето Јеванђеље и Крст Часни. Овако се чини све до суботе увече, уочи Васкрса, који се слави од поноћи, када се у знак васкршње радости оглашавају и прва звона.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

У православним црквама на Велики петак се не служе литургије, већ царски часови, са читањем делова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања. Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења, које СПЦ и православни верници ове године обележавају у недељу, 8. априла.

Према предању записаном у јеванђељима, Исус Назарећанин умро је на крсту у „шести час дана” и завесе јерусалимског храма прецепиле су се напола, сунце се помрачило и сва звона су попуцала.

Фото: И.М. ГрачаницаОнлајн

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у народу је устаљен обичај да се обуставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се јаја фарбају у црвену боју, која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

И.М.