Iznošenje Plaštanice u manastiru Gračanica

Svečano iznošenje Plaštanice, u prisustvu velikog broja vernika, u manastiru Gračanica danas su obavili sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinkoivić i Sava Šmigić.

Bogosluženjem na Veliki petak, obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob, iznosi Plaštanica. Svečano iznošenje Plaštanice, u prisustvu velikog broja vernika, u manastiru Gračanica danas su obavili sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinkoivić i Sava Šmigić.

Iznošenje plaštanice, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Plaštanica sibolizuje belo platno koje je prilikom pogreba Gospoda našnjeg Isusa Hrista  Josif iz Arieteje obavio telo Gospodnje. Ovo sveto platno sa izvezenim ili naslikanim Hristom, neposredno posle skidanja sa Krsta i polaganja u grob, te predstavama Bogorodice, Josifa, Nikodima i jevanđeliste Jovana, namenjeno je da se iznosi u toku pojanja stihovnjih stihira na Večernjem bogosluženju Velikog Petka i polaže se uvek zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto – časni presto koji je simbolično okićen prolećnim cvećem.

Poklonjenje pred Plaštanicom, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Sveštenici iznose plaštanicu i tri puta, obilaze oko stola, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštanica se potom polaže ispred oltara, a vernici u tišini dolaze na celivanje.

Prvo sveštenici, potom monaštvo, a zatim i verniici čine duboki naklon ispred stola sa plašatnicom, klečući tri puta i čelom dodirujući pod, krste se i celivaju Plaštanicu, Sveto Jevanđelje i Krst Časni. Ovako se čini sve do subote uveče, uoči Vaskrsa, koji se slavi od ponoći, kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona.

Foto: I.M. GračanicaOnlajn

U pravoslavnim crkvama na Veliki petak se ne služe liturgije, već carski časovi, sa čitanjem delova Jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja, koje SPC i pravoslavni vernici ove godine obeležavaju u nedelju, 8. aprila.

Prema predanju zapisanom u jevanđeljima, Isus Nazarećanin umro je na krstu u „šesti čas dana” i zavese jerusalimskog hrama precepile su se napola, sunce se pomračilo i sva zvona su popucala.

Foto: I.M. GračanicaOnlajn

Veliki petak je za sve hrišćane dan strogog posta, a u narodu je ustaljen običaj da se obustave svi poslovi i u kući i u polju, kao i da se jaja farbaju u crvenu boju, koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života.

I.M.