СПЦ и верници данас обележавају Велики Петак – дан Исусовог страдања

Српска православна црква и верници данас обележавају Велики Петак, дан када је на Голготи распет Исус Христос. Богослужењима на Велики петак обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара који представља Христов гроб износи плаштаница. У манастиру Грачаница изнишење Плаштанице са Вечерњим биће служено у 15:00 часова, док ће се се Бденије са Статијама служити у 18:00 часова.

У православним црквама на Велики петак се не служе литургије, већ царски часови, са читањем делова Јеванђеља о догађајима у дане Страдања. Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења, које СПЦ и православни верници ове године обележавају у недељу, 8. априла.

Распеће, чувна фрска из манастира Студница

Према предању записаном у јеванђељима, Исус Назарећанин умро је на крсту у „шести час дана” и завесе јерусалимског храма прецепиле су се напола, сунце се помрачило и сва звона су попуцала.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији и Црној Гори је обичај да се зауставе сви послови и у кући и у пољу, као и да се јаја фарбају у црвену боју, која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

И.М.