Зелено светло кандидатима Српске Листе за учешће на изборима

Зграда Централне изборне комисије

Након жалбе Српске листе на одлуку Централне изборне Комисије, која није сертификовала кандидате за градоначелнике четири општине на Северу Косова за учешће на ванредним изборима, који треба да се одрже 19. маја, Комисија за молбе и жалбе је дала зелено светло овим кандидатима за такмичење на изборима.

Наиме, у два наврата чланови Централне изборне Комисије, у крајњем саставу, нису дали довољан број гласова како би кандидати Српске листе добили право учешћа на ванредним изборима, јер су двоје чланова ове Комисије из редова Покрета Самоопредељење, била уздржана.

Централна изборна Комисија треба да има 11 чланова, а председник Косова Хашим Тачи је именовао само 9 чланова. Разлог томе је што има неслагања унутар владајуће коалиције (Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске иницијативе), јер не могу да се договоре из које ће две политичке партије представљати ову коалицију.

На првобитну одлуку Централне изборне Комисије реаговао је немачки амбасадор у Приштини Кристиан Хелт.

“Без да оцењујем правни аспект ове одлуке у овом тренутку, заиста морам да се упитам да ли је овакав корак политички мудар. Као да ствари нису довољно компликоване. И зашто ЦИК још увек није у пуном саставу?“, написао је Хелт на Твитеру.

Иначе, да би се сертификовала кандидатура за учешће на изборима потребно је да гласа двотрећинска већина чланова, што у конкретном случају значи да је због уздржаних гласова чланова Покрета Самоопредељење недостајао један глас, због чега Централна изборна Комисија није могла раније да донесе позитивну одлуку.

Иако је председница Централне изборне Комисије Ваљдете Дака одлуку о сертификовању кандидата Српске листе саопштила осталим члановима Комисије, односно да је она обавезујућа јер ју је донела Комисија за молбе и жалбе, Аднан Рустеми представник Покрета Самоопредељење је изјавио да и даље сматра да су три од четири кандидата Српске листе за градоначелнике „изгубила уставно и законско право да учествују на овим изборима“.

Покрет Самоопредељење иначе сматра да су бивши градоначелници прекршили Устав Косова јер су својим оставкама “ускратили грађанима право на услуге локалних институција”. Чланови Комисије из овог субјекта су чак тражили да се Српска листа огради због употребе термина “Косово и Метохија”у писму оставци, и инсистирали да се промене и имена кандидата за градоначелнике у три општине на северу Косова (дакле не и за кандидата у Зубином Потоку – Срђана Вуловића). Они су овај став образложили чињеницом да су градоначелници који су поднели оставке на ове функције новембра прошле године, изгубили уставно право да се поново кандидују.

Уздржано гласање чланова Покрета Самоопредељење правда њихов партијски колега Авни Зогиани који каже да њихов став није изненадјујући.

“Увек је Покрет Самоопредељење било против једне партијске листе из Београда на изборорима на Косову. Ово је без преседана. Једина могућност је да се то деси је поштовање Резолуције 1244, али не и Устава Косова. Не постоји нека земља у свету која дозвољава учествовање на изборима партије из друге државе”, написао је на Фацебоок профилу Авни Зогиани.

Косовски аналитичари не очекују да се Централна изборна Комисија жали на одлуку Комисије за молбе и жалбе која је донела позитивну одлуку за сертификовање кандидата Српске листе за учешће на изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова. 19. маја, на изборе за градоначелнике четири општине на северу Косова са српском већином, поред Српске листе, такмичиће се и кандидати Демократске партије Косова и Покрета Самоопредељење.

Иначе, градоначелници ове четири општине су поднели оставке новембра прошле године, пошто је косовска Влада увела таксе у висини од 100 одсто на увоз робе из Србије.

 КосовoЛajв- Виолета Ороши Беришај