IN MEMORIAM: Преминуо новинар и хумориста Дејан Патаковић

Дејан Патаковић (фото: Јутјуб канал Перица Јокић, скриншот)

Дугогодишњи новинар и хумориста Дејан Патаковић преминуо је 27. априла у Београду, у 77. години, преноси РТС. Рођен је 23. маја 1941. у Београду.

Дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету. Прву карикатуру објавио је 1. марта 1958. у „Јежу“, а до данас још око 15.000 карикатура и 10.000 афоризама, прича, хуморески… Цео радни век провео је у кући „Политика“, бавећи се карикатуром, сатиром, уређивањем, некад је писао за Минимакса и „Седморицу младих“.

Чак 25 година био је уредник у „Експресу“, а деценију и по главни уредник магазина „Хупер”. Сатиричну рубрику „Кактус” у „Експресу” је писао 23 године.

Поред тога, познати хумориста је активно сарађивао и у другим медијима. За емисије Време спорта и разоноде Радио Београда, Патаковић је написао и химну. У његовој радној биографији је и 300 епизода емисије “Јовановићи“, „Поподне једног пауна“, и многих других.

Године 1967. почео је сарадњу са Милованом Илићем, који је тада покренуо праву радио револуцију својом емисијом Минимакс. Две године је писао  текстове за Бату Живојиновића, у Јутарњем програму Телевизије Београд. На Радио Београду 202 две године је водио забавно-музичку емисију Круг Двестадвојком.

Патаковић је писао сценарија и за Телевизије Сарајево и Загреб, а у Телевизији Београд је са Јованом Ристићем сарађивао на шоу-програму Седам плус седам, који је освојио „Сребрну ружу“ на фестивалу у Порторожу и учествовао на фестивалу „Златна ружа Монтреа“.

Објавио је три диска са дечјим песмама за које је музику компоновао Борис Бизетић.

Мало се зна да је хит Лепе Брене „Мој је лола звезда рокенрола” он написао. Како преноси Телеграф, био је гост прве емисије „Коцка, коцка, коцкица”, почетком седамдесетих, позван је и у педесету „Коцкицу“, а стоту је водио у Центру „Сава“, са Милицом Гацин. Памти и спортске дане: био је члан јуниорске тениске репрезентације Србије и други јуниор Београда. Касније је играо стони тенис и каријеру завршио међу десет најбољих у Београду.

Дејан Патаковић је у „Политици“ био проглашен и за афористичара године и додељена му је награда „Јован Хаџи Костић“. Добио је признање „Слободан Костић“ за хумор и сатиру, као и награду Културно просветне заједнице, „Златни беочуг“, за трајни допринос култури.

У браку са Миром има ћерке Деану, пијанисткињу и Ивану, новинарку.

Гајовић: Патаковићева свестраност оставила је велики траг у српском и југословнском новинарству

Државни секретар Александар Гајовић упутио је данас у своје и у име Министарства културе и информисања телеграм саучешћа породици и пријатељима преминулог новинара и карикатуристе Дејана Патаковића.

„Његова свестраност оставила је велики траг у српском и југословнском новинарству. Радни век провео је у „Политици“, а својим радом у „Јежу“, „Политици експрес“, „Хуперу“, разним телевизијским и радијским емисијима, али и писањем песама за децу уносио је смех и забаву у домове свих грађана“, навео је Гајовић.

Допринос који је Дејан Патаковић дао српској култури и новинарству, али пре свега његови неизмерни таленат и дух награђени су неким од најзначајнијих домаћих награда.

„Његови афоризми, карикатуре, кратке приче, хумореске и данас нас забављају, јер је до последњег дана писао и цртао. Дејан Патаковић је цео живот посветио смеху, стога са осмехом треба и да га памтимо“, додао је Гајовић у телеграму.

(УНС)