Провале и крађе постале свакодневница становника општине Грачаница

Из дана у дан локални медији у општини Грачаница објављују вести о крађама и провалама по кућама у срединама са српском већином, што уноси страх и огорчење међу становништвом, јер како истичу, „више нису сигурни ни у сопственом дому“.

Провале и крађе посебно су узеле маха у последњих месец дана, а како кажу грађани, оваква их ситуација подсећа да период од пре две године, када су се такође готово свакодневно, догађале крађе.

„Ово је постало неподношљиво, нисмо сигурни више ни у по бела дана да изађемо из куће, макар на кратко време“, кажу чланови породице Андрејевић из Грачанице, којима су лопови прошле недеље упали у кућу у раним вечерњим сатима и украли 15.000 евра и злато у вредности од 2000 евра.

Претходних дана на мети пљачкаша нашле су се и породице Петровић, Марковић и Димитријевић из Грачанице, којима је углавном украден новац и златан накит, а породици  Симић из села Кузмин, током ноћи су украдени трактор и аутомобил „Фијат ланчиа“.

Оно што је заједничко за све оштећене породице је неповерење у одговорне органе, који до сада ни у једном случају нису открили починиоце.

„Не верујем да ће починиоци бити откривени, јер никада до сада то није био случај. После овог догађаја не осећам се ни мало сигурно и мислим да смо препуштени сами себи“, каже Г. С. из Кузмина, који на помен полиције само одмахује руком и изговара – „нема ништа од тога“…

Због учесталих крађа, на иницијативу председника општине Грачаница Срђана Поповића,  одржан је састанак на којем су присуствовали представници полицијске станице у Грачаници и КФОР-а.

На састанку, који је био затворен за јавност, договорени су даљи кораци за  доношење превентивних мера, у циљу спречавања крађа. Једна од њих је, по речима Поповића и командира полицијске станице у Грачаници Братислава Трајковића, повећање броја полицијских патрола у овој општини.

„Средином прошле године извршена је категоризација полицијске станице у Грачаници и у наредном периоду биће повећан број полицијских службеника“, изјавио је Трајковић, који је и грађане позвао на сарадњу посебно у циљу добијања неопходних информација и привођења правди починилаца овх крађа.

Иначе, председник општине Срђан Поповић је истакао да је општина Грачаница територијално велика општина, те да је веома важно да се број припадника полиције што пре повећа, што би, како је казао,  утицало и на побољшање безбедносна ситуације.

На састанку су учествовали и представници КФОР-а,  које је предводио италијански пуковник Николом Перонеом. Том приликом је договорена размена информација.

„Кфор је такође доста активан на територији општине Грачаница и има доста информација са терена. Са њима смо договорили да у будућем периоду размењују све информације са полицијом“, казао је Поповић након састанка.

Осмог маја челници општине Грачаница одржаће седницу Одобра за безбедност, на којем ће бити представљен детаљан извештај полиције о досадашњим случајевима крађа и на којем ће се утврдити „даљи превентивни кораци“.

Мештани Грачанице и околних села, међутим, истичу да је превентивне кораке одавно требало предузети, јер су само у том случају превентивни, сада сносимо последице, те и такве „превентиве“, јер су се овакве крађе дешавале и раније . Грађани подсећају да је пре само пар година у Грачаници, после серије пљачки које су кулминирале нападом на 85-годишњег  Војислава  Поповића из  Грачанице,  одржан протест  на којем је између осталог тражена и смена командира полицијске станице у Грачаници  Братислава Трајковића.

Драгана СтанојевићРадио Грачаница